Foto: Jonas Lind

Den nya sortens PT

Träning/Tips
Björn Rhodin började som personlig tränare långt innan det blev så stort som det är idag. 2001 satte han igång.
– Innan dess jobbade jag inom vården med multihandikappade. Och jag hade redan ett tävlingsintresse. Jag var tävlingsdansare som ung och 1998 började jag med thaiboxning. Så steget kändes naturligt, säger han.
 
Idag äger Björn WestCoast4. 2010 började han jobba med screening som en del i sin personliga tränig.
– Sedan har det tagit fart. Jag har hittat någonting som är bra och jag fortsätter utveckla det, fortsätter läsa och utbilda mig. Konceptet funkar bra, det rullar på!
 
Vad är en screening?
– De som kommer hit får en screening. Då får de göra övningar där vi går igenom obalanser och svagheter. Sedan lägger vi upp tre träningsprogram utefter det.
 
Vilka är det som kommer till er?
– Vi hjälper elitidrottsmän, mycket kampsportare, personer från sju olika landslag. Motionärer och personer som har ont och inte lyckas bli av med smärtorna.

Vem var den senaste personen du hjälpte?
– En spinninginstruktör som hade ont i höftböjarna i flera år. Hon hade sökt hjälp hos alla möjliga och inte nått någon hjälp. Bara efter att ha träffat mig två gånger var hon smärtfri och nu kan hon börja träna annat lite smått. Hon är jättelycklig och vi blir som magiker i deras ögon. Det är vi ju inte. Sjukvården ser bara en liten del medan vi ser hela individen. Hela rörelsemönstret.

Varför ska motionärer gå till er?
– Motionären är alltid skadad. Punkt. Många har mycket större behov än vad de själva tycker och säger. De har ont och ingen vet riktigt varför. De äter voltaren och får ingen riktig hjälp. I sjukvården ser de inte helheten, det finns inte resurser helt enkelt.

Vad ingår i ditt paket?
– Ett korrigerande träningsprogram där vi går igenom stora luckor. Obalanser, svaga och korta muskler. Ett styrkeprogram beroende på vad personen i fråga ska göra. Anpassat efter just dennes mål. Ett konditionsprogram. Ett matprogram. Och min coacning ingår. Vissa behöver till 70 procent en mental coach. Det gäller att hitta rutiner, ta reda på varför det känns motigt och motverka det problemet. Vi bygger alltid upp en nära relation.

Säljer du hela paketet eller kan man plocka russinen ur kakan?
– Jag ger allt i ett och samma paket, det går inte att välja bort någonting. Allt är lika viktigt. Individer har till exempel ofta en övertro kring vad de kan om mat. Och mina klienten vill ha resultat. Uteblir det blir de besvikna. Därför vill jag styra över hela paketet. Då kan det inte bero på mig. 
 
Hur mycket tränar du själv, har du några skador?
– Jag har problem med knäna. Så jag kör en hel del rehab och prehab. Jag använder mig själv som den svåraste klienten. Det finns ingen trovärdighet om jag inte gör det här själv och tycker att det är bra. Jag måste tro på det. Vi är helt öppna med våra brister. Vi är aldrig perfekta, vi är ju inte mer än människor.
 
Tror du att koncept liknande ditt är nästa steg i din bransch?
– På gymmen finns många personliga tränare som gått en kurs på 14 dagar. Om du då kommer och har ont någonstans så har de inte erfarenhet och kunskap att hantera det. Jag tror och hoppas att det kommer bli större efterfrågan på större kompetens. Jag tror att det är nästa steg i branschen.

1 kommentarer till artikeln

1991 • aligarh
#1
14 maj 2019 - 18:04
A very excellent site which provides us very essential information about window 10.
https://windowsclassroom.com/uninstall-program-windows-10/ we can learn here about many tools like uninstall a program.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.