Löpning Kom igång 5 inlägg 1636 visningar

Fler långa pass?

1976 • Fristad
#1
19 juni 2009 - 09:30 (Redigerad 19 juni 2009 - 09:32)
Gilla 
Hej
Jag började löpträna ute i maj i år, har tidigare joggat lite på löpband men inga längre sträckor. Jag har som mål att springa milen utan att stanna i början på september och en bonus är om jag springer den på under en timme. Men jag är absolut nybörjare och har aldrig sprungit en mil.

Den vanligaste sträckan jag brukar ta är 5 km:aren (mycket pga praktiska skäl) och jag har märkt att jag inte kan låta bli att försöka springa snabbare och snabbare. Jag förstår ju att jag måste lägga in fler längre pass, men det räcker att jag ökar med två km så känner jag av träningen i benen ett par dagar efteråt. Är livrädd för att skada mig och inte kunna träna och har nog undermedvetet undvikit de längre passen. Jag vet inte riktigt vad som är skonsammast för benen, men det känns som om kroppen i alla fall har vant sig vid 5:an och protesterar om jag springer längre.

Ni som kan det här; räcker det att försöka lägga in ett lite längre pass i veckan och fortsätta försöka springa "snabbt" (snabbt för mig alltså ;) övriga pass eller ska jag försöka lägga undan klockan för ett par veckor och köra fler långa pass än korta? Ska tillägga att jag tycker det är svårt att springa långsamt och det känns inte bra mentalt när minuttiden per km blir långsammare än den jag brukar ha. Kanske borde lägga bort klockan helt för att kunna släppa prestationskravet?
1967 • Södertälje
#2
19 juni 2009 - 10:07
Gilla 
Du bör nog ha ett längre pass där du successivt ökar längden så att du når milen.
Det blir fel att jämföra tiden som du har på en kortare sträcka med vad du har på en längre. Det är bättre att du jämför tiden som du har på 5 km på en viss runda med andra träningspass på samma runda. På de längre passen är det inte främst tiden som du ska titta på utan sträckan. Om du på de längre passen klarar av att springa några hundra meter längre än gången innan så är det det som är den stora grejen och den prestation som man ska vara stolt och nöjd över. Du kommer även att se på dina tider på 5 km att du utvecklas i rätt riktning. Man bör inte bara springa samma sträcka och tempo hela tiden. Det är olika typer av träningspass som gör att man på sikt blir bättre.

Du är ju redan idag så pass duktig att jag är tämligen övertygad om att du kommer att klara dina mål bara du fortsätter med regelbunden träning.

Lycka till!
1976 • Fristad
#3
19 juni 2009 - 11:38
Gilla 
Tack för svaret! Var precis ute nu och tog en liiite längre sträcka, 6,7 km, och ganska så omgående efter 5 km så fick jag ont i knäna och började känna av benhinnorna.

Sprang så långsamt jag kunde. Jag är jätterädd att få benhinneinflammation, men ska fösöka vila några dagar och sen känna på ett lite längre pass igen. Annars så vet jag inte riktigt hur jag ska gå tillväga om benen inte klarar av längre sträckor.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
19 juni 2009 - 12:36 Redigerad 19 juni 2009 - 12:38
Gilla 
Det är helt solkklart att benen klarar längre sträckor - varför skulle dina ben klara just bara 5 km? Grejen är att smyga in ökningarna. Du får köra trial&error. Dra ner på tempot ordentligt när du ska öka längden och om 6,7 var för långt, börja med att öka 500 m t ex.
Max 10% / vecka är ett sätt, ett annat att bara öka var 3e vecka. Mitt tips är att inte öka hela tiden. Öka kanske då 500m-1 km och spring det tills det känns bra. Öka sedan inte igen förrän det känns lätt med den nya sträckan.
De går, jag lovar! Det gäller bara att ta det lugnt och vara envis.
Att lägga bort klockan på vissa pass är ingen dum idé om du hela tiden vill tävla med sig själv, gjorde det en del förut. Nu kan jag tillåta mig själv att springa långsamt ändå.

edit. Kollade i din dagbok, att du kände av benen idag kan ju bero på ditt pb i förrgår? Det är farten som dödar ; )
1976 • Fristad
#5
19 juni 2009 - 16:53
Gilla 
Ja Maria, det så klart at benen klarar mer. Jag var nog inte tydlig där, jag tänker att de inte klarar att öka sträckan för snabbt. Det är nog som du säger; att öka sträckan långsamt och att smyga in ökningarna är nog modellen.

Man blir lätt otålig och stressad när man har ett mål och ett slutdatum ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.