Löpning Träning 3 inlägg 1589 visningar

Hur många löppass/vecka?

1980 • Lidingö
#1
10 maj 2009 - 14:33
Gilla 
Jag har som mål att springa 25-30km/v, uppnå målet runt midsommar. Jag ska även träna intervall inräknat i dessa, för jag vill springa Tjejmilen under 60min. Kör styrketräning 2ggr/vecka. Springer nu milen mellan 68-71min. För några år sedan sprang jag på ca 67-70min, men har förmodligen varit snabbare när jag inte tagit tid, har nog varit närmare 60min hösten 2006. Men då körde jag ca 4 löppass/v, ibland 5 pass.

Min fråga är: Är det möjligt att köra 4 löpning/v och 2 styrka. Ben brukar vara en gång/v. Jag tror att det är bra för mig att köra 3 pass på 10km och ett kort intervallpass. Kan ju köra ett dubbelpass så att 2 lediga dagar finns/v, med ett jättelugnt 10km-pass.

Kom gärna med många råd, idéer och tips!
Anna Almqvist
1980 • Göteborg
#2
10 maj 2009 - 17:10
Gilla 
Hej Sofia!
Bra att du alternerar med styrketräning. Jag föreslår att du varierar dina löp-pass mer. Om du alltid kör 10 km så har kroppen svårt att förbättra sig. Jag hade nog stoppat in intervaller en gång i veckan precis som du säger eller kanske var 10:e dag nu i början så du inte kör slut på dig. Om du vill köra tre löp-pass i veckan så kunde en ide vara att springa ett pass 10 km i lugn fart, ett kortare pass (6km kanske) där du försöker springa i lite högre tempo, så du får upp flåset och så alternerar du det tredje passet: intervaller, fartlekar, långdistans (i mycket lugnt tempo).

Tänk bara på att du känner av vad kroppen säger. Kör inte igång för hårt så att du skadar dig. Du ska vara försiktig med dubbelpass. Om du vill köra styrketräning samma dag som du springer kan du isåfall springa en kortare sträcka, typ 5-6 km, som uppvärmning och sedan köra lite på gymmet. Du får helt enkelt känna vad du orkar, kroppen måste hinna återhämta sig också.

Hoppas att mina råd kan hjälpa dig lite iaf. Du kan även gå in på www.marathon.se, där finns färdiga tränings-scheman man kan hämta inför olika lopp.

Mvh Anna
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#3
10 maj 2009 - 19:07
Gilla 
Hej,
jag kör efter ett program på marathon.se för att också klara Tjejmilen på 60 min, och det innehåller betydligt mindre löpträning än din nuvarande dos. Jag blev förvånad när jag såg hur lite det var i programmet, men antar att Szalkai vet vad han gör, och att jag tidigare helt enkelt sprungit för mycket för den nivån. Nu har jag (till skillnad från tidigare) aldrig ont eller så efter löppassen. Dock alternerar jag även med alternativträning (främst cykling och simning) på lite lägre pulsnivå för att inte tappa i träningsmängd (tid).

Kanske kan vara värt att testa programmet, även om man inte följer det till punkt och pricka. Man får i allafall tips om olika kvalitetsträning för att få upp hastigheten.

mvh
Malin
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.