Löpning Träning 7 inlägg 5256 visningar

Hur ofta bör jag träna? Hur ska jag äta?

Nikolina
1990 • KKKK
#1
6 april 2009 - 22:57 (Redigerad 6 april 2009 - 22:58)
Gilla 
Jag är en tjej på 17 år, jag har just kommit igång med min jogging nu för våren. jag började jogga för ungefär 2-3 veckor sedan. Éftersom jag har ´´ganska ´´ bra kondition började jag spinga en runda som är runt 6-7 km. I börja orkade jag inte springa hela utan att stanna flera ggr, men nu stannar jag bara en till två gånger högst. då går jag fort i kanske en halv minut och sedan fortsätter. Okej så nu undrar jag hur jag bör äta? Jag brukar jogga runt 16.00. Alltså jag äter lunch på skolan, sen när jag kommer hem runt 15 så brukar jag ta en frukt, sen ge mig ut och springa en timma senare. De tar mig runt 35 min att jogga och när jag kommer hem brukar jag äta en halv timma efter det. Då menar jag middag. Sen på kvällen brukar jag ta en frukt. Jag undrar om det kanske hade varit bättre om jag va ute och sprang på kvälllen istället, efter middagen? Jag brukar jogga 5-6 ggr i veckan. Jag e ute efter bättre kondis+ snyggare ben och övrigt. har inte märkt ngn skillnad hittills, varken på vågen eller på mig själv, hur länge tar det innan resultat syns?
tacksam för svar :)
Emil Westin
1991 • Linköping
#2
6 april 2009 - 23:11
Gilla 
5-6 ggr i veckan? Du behöver fler vilodagar, speciellt om du inte har joggat så värst mycket innan. Satsar du för hårt i början kommer du tappa motivationen lättare, eftersom det tar tid att få resultat.

Vilken tid på dagen man vill springa är upp till var och en. Somliga springer på morgonen, andra på kvällen. Det viktigaste är nog hur man springer, och hur mycket. Fett bränner man bäst genom att inte småäta och träna mycket. Finns inte så mycket att säga egentligen. Experimentera lite vad som känns rätt för dig. :)
1986 • Göteborg
#3
7 april 2009 - 13:54 Redigerad 7 april 2009 - 14:02
Gilla 
Hej!

För mig tog det nästan ett helt år innan det började synas på min kropp....
Så tappa inte motivationen för att inget händer! Det gör det, fast lååångsamt! :)
Och på vågen behöver det inte hända nåt, kilorna kan ju omvandlas till muskler. :)

Lycka till!
Sedir
1987 • Stockholm
#4
7 april 2009 - 17:03
Gilla 
Jag gick ner ett par kilon efter kanske en månad eller två. Men var verkligen försiktig med att gå ut för hårt. Dina största fiender är benhinneinflammation och motivationsproblem och dessa två kommer nästan alltid i samband med att man gått ut hårt från början.

På marathon.se finns jättebra träningsscheman för nybörjare. Även om du har mer att ge så ska du inte pressa dig och komma ut flera dagar i veckan.

Jag vet vad jag talar om. Jag har gjort samma misstag två-tre gånger under en tvåårsperiod nu. Efter varje gång vill jag skjuta huvudet av mig för att jag inte lyssnade.

I nuläget har jag tappat det mesta av min löpning på grund av benhinneproblem.
1981 • Göteborg
#5
7 april 2009 - 17:06
Gilla 
Ett ledord på vägen "skynda långsamt"
1978 • Uppsala
#6
8 april 2009 - 06:35
Gilla 
Vill du har mer muskler på benen för att de skall bli snyggare, finns det nog anledning att byta ut löpning mot styrketräning säg två pass i veckan.

Generellt annars, rekommenderar jag fler vilodagar och fler riktigt hårda pass. Ett vanligt fel annars är att gå ut och springa så hårt man kan varje gång och ofta.

Du kan också prova att variera hård-lös mellan veckorna, så varannan vecka blir lite färre pass, kortare, och nästa blir hårdare. Du kan ju köra mer styrketräning eller hårdare diet på de lösa veckorna t.ex.

mvh
Tskogstrom
1971 • Nykvarn
#7
8 april 2009 - 08:17
Gilla 
Nej, nej riktigt hårda pass tror jag inte på för din del ännu. Håller med Mikael - skynda långsamt istället för att inte tröttna på löpningen. Spring 3-4 ggr/vecka, variera efter ett tag lätta pass med lite snabbare och något som kanske är lite längre än dina vanliga 6-7km, kanske 10km?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.