Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 1903 visningar

Saucony freedom istället för Zealot?

Maria Savonen
1982 • Skellefteå
#1
2 oktober 2018 - 08:21
Gilla 
Hej

Jag har kört med Saucony Zealot och Kinvara i flera år. Har inte hittat något annat märke som funkat lika bra för min del.
Nu har Saucony slutat tillverka Zealot, istället verkar Freedom vara deras rekommenderade mängdsko för neutralt löpsteg och 4 mm drop.

Finns det någon här som provat både Zealot och Freedom? Är de jämförbara så att Freedom kan ersätta Zealot? Tyvärr har jag ingen återförsäljare här utan måste beställa dem på nätet så jag skulle vilja höra vad andra tycker innan jag slår till... Har inga goda erfarenheter av att försöka ersätta Zealot med annan modell/märke så det tar emot lite att ta tag i detta.
Micke Gottberg
1984 • Mölndal
#2
2 oktober 2018 - 09:21
Gilla 
Jag har tyvärr ingen erfarenhet av Zealot, men har skaffat Freedom rätt nyligen efter att mestadels ha sprungit i Adidas Boston som mängdsko. Jag är mycket nöjd hittills, men det kanske inte ger dig så mycket ledning dock.
Erik
1974 • Jönköping
#3
2 oktober 2018 - 11:15
Gilla 
Jag har sprungit mycket i bägge skorna (version 1 av båda) och tror att det bytet funkar för de flesta. Var tvungen att gå upp i storlek dock på Freedom jämfört med min storlek i Zealot.

Skillnaden enligt mig är att Zealot var lite "piggare" och gav mer respons jämfört med Freedom som känns mjukare. Jag använde Zealot både till mängdträning och till tävling på halvmara/mara. Väldigt synd att den försvann ur sortimentet!

Freedom funkar bra som mängdsko men jag skulle inte vilja springa några lopp i den.
Micke Gottberg
1984 • Mölndal
#4
2 oktober 2018 - 11:41
Gilla 
Kan förtydliga med tanke på #3 att jag inte haft Adidas Boston till några lopp eller intervallpass heller, där har jag sprungit med Adios istället, men antar att du använder Kinvara för det syftet?
Leif Granholm
Lidingö
#5
2 oktober 2018 - 12:24
Gilla 
Jag har Zealot 3 samt Freedom, Zealot är lite lättare än Freedom. I maj kommer jag att springa ett maraton i Zealot, Freedom väljer jag inte när det är dags för lopp, hellre Kinvara.
1984 • Stockholm
#6
2 oktober 2018 - 14:53
Gilla 
Också sprungit en hel del i båda förstaversionerna. Gillar freedom men det är inte samma sko som zealot. Zealot är mer väldämpad men ändå lättare. Freedom lite mjukare men tycker båda har bra respons. Zealot inte lika pigg efter 200 mil som efter 5, tror freedom ska hålla sin bounce lite längre än zealot gjorde.

Zealot mera vridstyv så tycker freedom är lite tuffare för fötterna att springa långt i.

Passformsmässigt är de ganska lika varandra tycker jag - båda väldigt sköna ovandelar som sitter riktigt bra på mig.

Jag springer ganska sällan långt på asfalt men hade jag gjort det så hade jag saknat zealot mycket mer än jag gör nu. Nu blir det att jag kör peregrine på de flesta långpass eftersom de oftast är i skogen. Springer jag väg så blir det freedom upp till 15-20km kanske men längre än så skulle jag hellre ta mina zealot (200 mil) eller terra kiger (100+mil och numera för slitna för att ge grepp i skogen).

På torra pass i skogen tycker jag freedom funkar bra, precis som zealot gjorde. Nära marken, följsamma och sköna.

Tycker freedom är en skön, hållbar allt-i-allo sko men den är för tung för att kallas snabb och för tunn för att kallas väldämpad - så lite ambivalent kan jag tycka att den är. Perfekt om man bara vill ha en sko och mest springer 5-10km men kanske inte lika perfekt om man vill ha lite mer specialiserade skor i sin line up.
1984 • Stockholm
#7
2 oktober 2018 - 15:22
Gilla 
Inte provat ride iso men inbillar mig att den är närmre besläktad med zealot egentligen. Liknande yttersula, liknande stack height, isofit. 8mm dropp då men dropp är ju inte allt. Jag skulle fundera på den om du vill ha en väldämpad träningssko och vikt inte är superviktigt. Freedom om du kan tänka dig att gå mot en mera flexibel, tunnare sko än zealot och vill ha något som håller länge. Kinvara är väl mixen av de två så om vikt är väldigt viktigt kanske den är värd ett försök - tunn, lätt överdel likt zealot och stack height närmre freedom.

Men jag har inte provat varken ride eller senare versioner av kinvara (kinvara 4 som jag hade var ganska svampig och gick sönder direkt - men tror den är bättre nu)
Beata Larsson
1962 • Uppsala
#8
2 oktober 2018 - 21:41
Gilla 
Har också sprungit ett par år i Zealot (ettan) och Kinvara (tvåan) och sörjer att Zealot i den första versionen är borta, en fantastiskt fin sko, även om den för mig slits alldeles för fort i meshen. Länge leve silvertejp! Men jag har hittat ett annat märke som känns nästan lika bra (har dock inte provat längre distanser än kanske 1,5 mil - i Zealot sprang jag ca nio halvmaror och tre marathon) - New Balance boracay 3. Lätta men med generös dämpning och utan svampighet. Drop 4 mm, relativt rymliga i framfoten, bra med plats för tårna. Jag behövde gå upp till 40,5 i storlek jämfört med Zealot (40). Om du har möjlighet att prova, gör det!
Ante
1971 • Stockholm
#9
3 oktober 2018 - 06:47
Gilla 
1983 • Stenungsund
#10
3 oktober 2018 - 08:49
Gilla 
Jag skulle rekommendera dig att testa Freedom. Det är en lite annorlunda känsla men jag tycker att den är fastare. Det är enligt mig en perfekt mängdträningssko men om du ska springa några lopp så skulle jag gå mer på Kinvara.

Du kan ju alltid testa den hos Löparshop där du har nöjdhetsgaranti i 60 dagar och får testa skon utomhus.

Hittade denna på deras utförsäljning och det är ett riktigt bra pris: https://www.loparshop.se/saucony-herre-freedom-iso-149492.html
Maria Savonen
1982 • Skellefteå
#11
4 oktober 2018 - 12:32
Gilla 
Oj vad mycket bra input! Jag har lite svårt för Kinvara på längre sträckor på asfalt, kanske är det bara för att jag jämför den med Zealot...?
Utifrån era reflektioner tycker jag inte det låter som att Fredom är riktigt så bra som jag skulle vilja, när jag nu måste ersätta mina älskade zealot, men måste kanske ta mig någonstans där jag kan provspringa dem.

Kanske ska man höja blicken lite och se över exempelvis New Balance eller andra Saucony-modeller...

Har testat Skechers Go ride och Hoka One one Clifton 4, men gillade inte riktigt dem, tyckte steget kändes stötigt på något sätt med båda de modellerna.

Tack för att ni delar med er av era erfarenheter :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.