Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 2449 visningar

FOT - Hjälp mig i rätt riktning! :/

1989 • Mjölby
#1
8 januari 2018 - 11:24
Gilla 
Hej alla!

Jag har nyligen gått från tjockis till "smalis" och således börjat träna då jag helt plötsligt fått energi till det. Mycket löpning blir det då jag inte har råd med gym.

Lång historia kort, jag har aldrig varit en joggare och har gått från 100 meter till 5km på mindre än ett år. Jobbar upp kondition och stabilitet och styrka.

I december satte jag ett rekord på 3km jogg i sträck. Den 1:a januari satte jag 5km i sträck. Samtidigt som jag anmälde mig till mitt allra första lopp (i september iofs, lång tid kvar). Glad i hågen och stolt över min framgång!
Dagen efter fick jag visst sona för detta. Jag hade ont på utsidan av foten, straxt under foten. Har googlat på det mesta och kommit fram till flera saker, 1. Cuboid-syndrome, 2. Stressfraktur, 3. Överansträngd sena (Peroneus brevis heter den så?).

Började iallafall med en vilodag, för dag 2 försöka promenera. Efter 500 meter klarade jag inte gå mer med foten, det typ högg till så fort jag belastade foten (problemen uppstod bara vid belastning). Så det var bara att vända hem och vila mera. Att gå på tå gjorde att jag inte hade ont, så jag kunde stappla mig fram.

Så jag planerade mera vilodagar, tur att man haft semester osv nu :). Men jag vill veta vad som kan vara fel, jag har en tid hos en sjukgymnast först på tisdag den 16:e som säkert kan hjälpa mig, men jag vill veta nu vad jag kan och inte kan göra!

Idag har jag en liten känning. Ungefär som igår. Igår så provade jag att promenera igen, men kände att det kom tillbaka mer och mer ju mer jag promenerade, så jag vände hem igen.
Försöker att vila foten så mycket jag kan.

Det jag undrar är ungefär; Hur känns det när det är en Cuboid-syndrome, Stressfraktur eller Överansträngd sena/sendragning?

Jag försöker känna och klämma och jag hittar inte en "öm punkt", jag är heller inte svullen eller röd. Det uppstår _bara_ vid belastning.

Vad kan det vara? :/
1989 • Mjölby
#2
8 januari 2018 - 11:29
Gilla 
Hmm kan tillägga att de var lite snöigt/moddigt vissa bitar av vägen. Dock inte hela. Jag halkade aldrig men det kan ju förstås blivigt "mini-halkningar" som jag inte märkt av :)
1952 • Varberg
#3
8 januari 2018 - 15:16
Gilla 
Om det onda inte kom plötsligt och sitter utsida, undersida av foten strax framför yttre fotknölen är nog peroneussenan vanligaste orsaken till ditt problem.
1969 • Bara
#4
8 januari 2018 - 16:21
Gilla 
Hade också problem med utsidan av foten ett tag. Inte så att det högg till. Mer en ömmande känsla som brukade komma efter några kilometer. Enda sättet att undgå den var att springa på tå och i uppförsbackar. Jag har aldrig varit så glad för uppförsbackar. Fick promenera på tå också vilket antagligen såg lustigt ut. Vilade en vecka men hjälpte inte. Efter tre veckor försvann problemet. I mitt fall var det att jag sprang längre än jag var kapabel till. Vissa pass utgjorde 70% av den totala mängden. Då blir man sliten.

Skit i springandet ett tag och cykla eller gör något annat.
1989 • Mjölby
#5
8 januari 2018 - 17:37
Gilla 
Hej Jerry!

Tack för att du berättade din historia... nu vet jag att jag kan räkna med minst 3 veckor, allt under det är bonus :). Gjorde du nåt för att lindra? Värme? Kyla ? Tape?
Vad har du för råd sen? För att stärka upp och så. Jag har beställt ett hopprep för att bättra på saker .
Har läst att hoppa hopprep kan stärka upp en del muskler runt fotanklar och ben.

Så jag inte råkar ut för detta när jag persar nästa gång igen :/
1962 • Gnesta
#6
8 januari 2018 - 17:49
Gilla 
Jag fick samma problem när jag började springa efter många år utan ett steg. Vilade men det kol tillbaka då och då. Misstänkte cuboid och fick tom behandling för det, men problemen kvarstod. Nu har jag hittat en naprapat som konstaterat att ”felet” inte sitter i foten utan i benet. Jag är för svag i höft och knä vilket belastar underben och fot. Stället jag har ont på är där senor och muskler fäster. Mitt tips är att stärka höft, knä, vad och fot. Googla så hittar du säkert bra övningar. Lycka till!
1989 • Mjölby
#7
8 januari 2018 - 18:19
1 Gilla 
Tack Jonas !
Jag gissar att det kommer bli kontentan av lite hopprep :).
1962 • Gnesta
#8
8 januari 2018 - 19:07
Gilla 
Men var försiktig med hopp. Det frestar på mycket
1969 • Bara
#9
8 januari 2018 - 19:16
1 Gilla 
Som någon var inne på så är det nog Peroneus. https://www.youtube.com/watch?v=WpDcqdCQIk0

Har man problem med den så brukar det sprida sig uppåt i benet. Tror det var det jag hade också. Vila och byta skor är några alternativ. Springa på gräs är skönare. Man vill inte belasta på samma sätt som orsakade skadan. Anledningen till problemet är ofta för mycket av det goda och att man sprungit med stela muskler. Peroneus brevis stabiliserar fotleden och gör så att man kan häva sig på tå.
1989 • Mjölby
#10
8 januari 2018 - 19:53
Gilla 
Har tyvärr bara ett par skor men har fixat nya inlägg i dem, tyvärr har det ”känts” när jag stoppat ner foten i skon så jag har valt att stanna inne.

Jag är mest nyfiken på hur frakturer och cuboid syndrom känns, för alla de här tre har typ samma symtom, uppstår efter överträning, kommer inte direkt, påfrestas vid belastning.
Men alla känns ”spot on”, men att inte veta vad och hur länge jag måste vila tär på mig :/
1989 • Mjölby
#11
8 januari 2018 - 19:59
Gilla 
Dock sprider det sig inte uppåt i benet, utan det håller sig inom 3-4cm på utsidan foten, typ där lilltå-långbenet slutar (brevis-fästet), till där hälen börjar... men det kanske följer med peroneus upp lite och ömmar... Men i vila så känns de liiiite ömmande vid just fästet. Jag är säkert kvitt bekymrena snart bara för jag gråtit ut här, men jag vill inte ha tillbaka det heller :/
1969 • Bara
#12
8 januari 2018 - 20:49
Gilla 
Jag hade problem med högerfoten. Genom att stå på ett ben har jag märkt att det är sämre balans i högerbenet. Svagare och vingligare. I högra ankeln det blir mest träningsvärk. Därför brukar jag fokusera på att träna den delen. Man kan stå på ett ben och häva sig upp och ner på tårna. Göra balansövningar. Vanliga tåhävningar är bra också naturligtvis.
1989 • Mjölby
#13
8 januari 2018 - 21:41
Gilla 
Okej, lutar lite åt det jag förstått också... Tåhäv och balans... :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.