Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4127 visningar

Alltid sjuk(ver. 99?)

Kiruna
#1
19 augusti 2017 - 10:08
Gilla 
Hei.

Førlåt at jeg starter en til tråd om emnet :)

Er fra kysten av Nord-Norge, men jeg har flyttet til Kiruna for tre år siden. I september i fjor var jeg på fjellrypejakt hjemme i Norge. Frøs mye på natta pga en dårlige sovepose. Jakta ca. 12 timer i fjellene dagen etter. Ble forkjølt med høy feber i ca. fem dager. Begynte å bli frisk med så fikk jeg et tilbakeslag. Var aldri til legen, men jeg googlet meg fram til at det kanskje var bronkitt. Etter det har jeg aldri blitt helt frisk.

Har astma, men det har gått bra å springe/gå på ski(skida), har tatt Pulmicort og Bricanyl. Har sprunget LL30 på 2,40. Men etter i høst har jeg forsøkt komme i gang, sakte, sakte, kjenner at det går bedre, trener litt hardere så blir jeg forkjølt og må være en månded borte fra treningen. Har vært hos legen, har fått nye astmamedisiner, Symbicort denne gangen. Syntes at det fungerte ganske bra i starten, men nå blir jeg ikke noe bedre. Sprang ikke i hele juli pga forkjølelse, men er i gang nå. Skal på lungerøntgen og funksjonstest, men jeg synes ikke at det kjennes som astma. Legen utelukker Twar/mycoplasma pga at jeg hoster opp så mye slim.

Jeg funger på jobb, det er bare under høy aktivitet at jeg får problemet. Spesielt når det er kaldt og det er det jo ganske ofte på vinteren her oppe. Noen som har hatt samme problemer og blitt frisk?
1961 • Stockholm
#2
19 augusti 2017 - 12:30
Gilla 
Det jag spontant tänker på som en av flera tänkbara orsaker är D-vitamin.
Speciellt när man bor så långt norrut.
Solen är ju den effektivaste D-vitamin källan. (Under förutsättning att man har bar hud på större delen av kroppen. Bar hud på ansikte/armar/händer/ben räcker bevisligen inte)
Inte på mig u varje fall, och inte så som jag har läst mig till.

Jag har de senaste 5 åren nämligen mätt D-vitaminhalten i blodet vid varje årligt läkarbesök.
För 5 år sedan hade jag bara ca 30% av vad man ska ha trots att mätningen gjordes mitt i Augusti. Det var väl en vanlig svensk sommar utan alltför mycket sol kanske, men nog hade jag min vana trogen varit utomhus mycket och löptränat!! Därför tyckte jag det var konstigt med så lågt D-vitaminvärde.
Läkaren rekommenderade D-vitamintillskott ca 8-9 månader om året.
Första året jag körde med D-vitamintillskott 2500 IE per tablett som man kan köpa i hälsokostbutiker visade på väldigt gott resultat! Nu hade jag fått optimal nivå på D-vitaminhalten i blodet!
Dessutom slog jag personliga rekord i flera lopp! Lidingöloppet, Frankfurt Marathon och Stockholm Marathon t.ex!
Jag har kört med dessa tabletter varje år i ca 8-9 månader och haft perfekta nivåer på D-vitamin. Samt mått allmänt bra på alla sätt och vis.
Det är viktigt att det är tillräcklig styrka på D-vitamin tabletterna också. De man köper på Apoteket är alldeles för svaga.
2500 IE motsvarar 2500*0.025 = 62,5 mikrogram D-vitamin.
De starkaste jag sett på Apoteket har bara 25 mikrogram. (40 % av de jag har).

Nu var jag återigen på besök hos samma läkare för en vecka sedan som mätte D-vitamin halten, och den var återigen optimal. (Värdet var på 39).
Doktorn sa att jag ska fortsätta precis med samma intag av starka D-vitamintabletter som jag gör.
Numera tar jag faktiskt D- vitamin 11 månader om året.
1961 • Stockholm
#3
21 augusti 2017 - 07:59
Gilla 
Finns det ingen mer än mig som kan hjälpa Polardego med tips?
Jag är ju bara en "lekman".
D-vitamin skadar det ju inte att testa, men det finns säkert flera bra tips!
Walker67
1947 • Växjö
#4
21 augusti 2017 - 20:50
Gilla 
Som lekman kan jag inte ge någon diagnos, men är det säkert att det inte är Twar. Kan du inte besöka en annan läkare och höra om det blir samma diagnos ?

ps. har en bror som haft twar och det tog lång tid innan han fick rätt diagnos och medicin, sen tog det lång tid innan den läkt ut.
1990 • Stockholm
#5
23 oktober 2017 - 09:43
Gilla 
Är fruktansvärt dålig på skandinaviska språk, så pass att jag behövde mata in ditt inlägg i google translate bara för att vara säker på att jag tolkade dig rätt ;)

Inget genialiskt, ingen quick-fix men eventuellt en lösning jag tycker jag hört att andra blivit av med både det ena och det andra problemet (bl. a astma).

Exkludera mejeri, ägg och kött ur din kost. Minimera mängden oljor och raffinerat fett. Ät istället hur mycket frukt, grönsaker, rotfrukter och böner och linser du vill. Jobba hårt med kryddning, stora fantastiska grytor.
Se det som en utmaning, ge det 25 dagar och se hur du mår. Googla WFPB för matinspo.

Mina 2 öre.
1979 • Göteborg
#6
23 oktober 2017 - 11:25
Gilla 
Jag har astma och vid förkylning ibland slemhosta/bronkit.

Testa en dos bikarbonat: https://newsvoice.se/2013/11/25/jag-botade-ocksa-min-svara-slemhosta-med-bikarbonat

Körde detta en gång i våras, och upplevde att det funkade! Kanske placebo, men dock så hjälpte det.

Har även använt mig av acetylcystein (receptbelagt) innan sänggång, i kombination med först brikanyl, sedan pulmicort. Detta har hjälpt på någon vecka.

Återkom hur det går!

Kiruna
#7
2 april 2018 - 11:58
Gilla 
Tackar för alla svar. Har fått nya mediciner, blivit bättre. Nu måste jag gå ner 10 kg för att komma i matchvikt ?? Tror jag ska sluta med mejeriprodukter och bröd och pasta ett tag.

Finns det vaccin som funkar mot förkylning? Får så mycket slem i lungorna då.
Kiruna
#8
30 november 2018 - 13:35
Gilla 
Har fortfarande inte blivit frisk. Löpningen har inte funkat i sommar. Har gjord många tester på sjukhuset i höst, men det enda som är säkert är att min spirometerikurva indikerar astma. Har 7 liter lungkapacitet, men ett sugrör till och från. Har cyklat med många censorer på kroppen, tagit skivröntgen, ultraljud, många olika blodprov, testat starkare astmamedicin, men det blir bara sämre. Ska testa för olika virus i lungorna och hjärtat. Enormt frustrerande, har gått upp 10 kg. Finns det nån privat klinik som kan hjälpa mej?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.