Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 4039 visningar

Hur mycket törs jag öka i tid/distans?

1965 • Örebro
#1
3 juli 2017 - 09:31 (Redigerad 3 juli 2017 - 09:31)
Gilla 
Hej!
Nu behöver jag er "experthjälp" :) Jag fick ryggskott med efterföljande ischiassmärta under en flygplansresa. Helt plötsligt. Inte gjort ngt speciellt innan. 5 v har varit helt löpningsfria. Inget diskbråck. "Klämmeriet" har legat i höft. Troligen piriformis. Högra benet är fortfarande "svagt" men jag känner mig betydligt bättre och har börjat småjogga och styrketränar fullt ut plus gör diverse rehabövningar/stretch. Innan skadan sprang jag långpass på 13-15 km plättlätt. Inte fort men lätt. :D Nu till frågan. Hur mycket törs jag öka på distans och hur länge jag springer? Ska jag vänta med intervaller? Anmäld till midnattsloppet 19 aug och vill så gärna kunna ta mig igenom loppet springandes så det är målet... Hur ska jag tänka?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
3 juli 2017 - 10:57
Gilla 
Själva ryggskottet är enligt min egen erfarenhet sannolikt oftast mest ett akut övergående symtom på något (eller några) tillräckligt stort fel/svaghet i muskelkorsetten/ländryggen/korsryggen, än någon bestående skada i sig, så har du med rehaben etc åtgärdat grundorsaken till ryggskottet bör du kunna öka på träningsmängden och intensiteten och bli relativt snabbt återställd. Men det är viktigt att löpningen känns alltmer normal t ex utan hamstringsspänning etc.

Själv sprang jag tämligen smärtfritt 2 mil ca 1.5 timmar efter ett första ryggskott 1998 då jag hade krupit försiktigt till frysen efter ett ispaket och legat i iliopsoasavlastning och kylt i ett par omgångar direkt efter ryggskottet så att muskelkrampen hade släppt.

Tyvärr fortsatte jag att dagligen sitta i en mjuk soffa framför datorn utan ryggstöd även veckorna efteråt och utvecklade en hamstringsskada pga spänning i ischiasnerven och tävlande millopp lite väl tidigt efteråt med spänning-känning. Först därefter slutade jag med orsaksfaktorn soffsittning vilket var för sent och sedan tog det flera år innan hamstringsproblemen klingade av efter flera rehab-perioder.
Uppenbarligen har jag ändå inte kunnat eliminera orsaken till ryggskott helt ändå, eftersom jag har fått 3-4 st de senaste 10 åren men vilka inte gett några märkbara sekundära skadeeffekter. Så sent som i vintras fick jag ett ganska lindrigt ryggskott under längdskidåkningssäsongen men det verkade snabbt gå över.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.