Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 4903 visningar

"Blåsor" på tårna efter långpass

Zombie
1984 • Surte
#1
8 maj 2017 - 13:38
Gilla 
För en vecka sedan sprang jag 16 kilometer för första gången (tränar inför Göteborgsvarvet) och nu efteråt har jag väldigt ont i tårna. Well, inte i HELA tårna, utan liksom tåspetsarna. Från vad jag kan se när jag inspekterar dem så ser de lite lila ut under naglarna (blod?) och de känns väldigt ömma och som att jag har fått blåsor på dem, längst fram.

Känner någon annan igen sig i detta? Finns något man kan göra, som hjälper? Emellanåt känns det jobbigt när jag har skor på mig, och med 12 dagar kvar till Göteborgsvarvet är jag lite orolig att jag dels skall få ont under loppet, och dels förvärra tåproblemet ifall det inte löst sig tills dess.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
8 maj 2017 - 13:45
1 Gilla 
Som så många andra har du troligen ett ½-nummer för små skor.
Mattias
1974 • Borås
#3
8 maj 2017 - 13:48
1 Gilla 
Oja, blånaglar och blåsor har man fått då och då, speciellt i början av "karriären"

Har nog tappat alla tånaglar minst en gång på grund av blånagel :)

Det kan hjälpa att gå upp en halv till en storlek i skor, hitta skor med rymligare tåbox och knyta dom så att foten inte kan glida fram för långt i skon.
Daniel
1974 • Göteborg
#4
8 maj 2017 - 21:41
1 Gilla 
Håller med om att en halv storlek större skor och/eller hårdare snörning hjälper.

Kanske kan göra lite ont i början när man fått blåsan men det är ingen fara för löpningen aå ingen fara för Göteborgsvarvet
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
9 maj 2017 - 18:13
Gilla 
En halv storlek..LOL. Jag har tre nummer "för stora" skor när jag springer mer än säg, 25 km, annars är risken stor för blånaglar. Fötterna sväller ju ofta en hel storlek av att man springer långt och sen behövs det extra utrymme för att ovandelen inte ska hålla på att puffa till naglarna eller tåspetsarna för nästan varje steg. Men man måste hitta skor som kan snöras så att de sitter skönt och stadigt över mellanfoten utan att klämma någonstans.
Leta rätt på skor som är 1,5-2 nummer större och sitter bra på. Och tejpa runt alla ömma tår. Eller prova med tåstrumpor (Injinji anses av många vara bäst), de hjälper en hel del. Men prova ut nya skor när du har sprungit långpass och är öm i tårna...
0 • Västerås
#6
9 maj 2017 - 18:46
Gilla 
Det där är högst individuellt Oldboy, jag själv springer i skor som sitter tight redan när jag lämnar hemmet och efter 3-4 mil så har det inte hänt någonting med fötterna. Möjligtvis sväller dem lite på höjden/bredden för jag brukar behöva lätta lite på snörningen. Jag har testat i att springa i för stora skor också, det resulterade i ett riktigt klumpigt löpsteg och så fick jag ont i fötterna. Om man dessutom ska springa i skog och mark så ökar ju risken att man vrickar fötterna och grejer om skorna är alldeles för stora.

Jag tycker man ska testa att byta skor eller gå upp 1/2-1 nummer, till och börja med. Att foten skulle svälla 3 hela nummer låter ju vansinnigt mycket, sväller dem alltså upp så mycket under en mara bara?!
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
9 maj 2017 - 18:54
Gilla 
Danieloso, jag vet att somliga gärna vill ha tighta skor men för de flesta är det bättre med rymliga.
Nej, fötterna sväller inte tre nummer, ungefär ett nummer är min bedömning. Men man behöver (de flesta alltså) mera luft runt tårna för att materialet ska hålla sig borta från kontakt. Upp till en halvmara räcker det bra med två nummer upp för mig, är de mindre kan jag få ont men knappast blånaglar, tror jag. Nu har jag inga mindre löparskor längre...
Sen skiljer det en del på modeller mellan storlekarna, tror att tävlingsmodellerna ofta är mindre på alla ledder än långpassmodellerna och jag springer mest i sådant som kallas tävlingsskor.

Ultralöpare klipper/skär ofta bort delar av ovandelen på skorna för att ge plats till tårna utan kontakt, kolla på rapporten från 6-dagars på marathon.se.
0 • Västerås
#8
9 maj 2017 - 23:02
Gilla 
Men känner du inte att skorna blir alldeles för klumpiga? Jag har ju 43 som standardstorlek, det skulle kännas som om jag hade två båtar på fötterna om jag skulle dra på mig ett par 46or.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
9 maj 2017 - 23:41
Gilla 
En vanesak. Med s k tävlingsskor är de lätta och på sätt och vis rätt nätta ändå, mina 47:or;-) Men jag har ett par som blev 3,5 nummer för stora och inte är tävlingsskor - rea, fanns inte mindre, kändes bra i affären och jag ville ha några väldämpade långpasskor. De känns klumpiga och jag har snubblat till på rötter i skogen. Dåligt köp men jag har dem på asfalt ibland.
Dock kör jag ofta med skor som "bara" är två nummer "för stora" till pass upp till 20-25 km, nån gång på längre pass men då med tåstrumpor, funkar bra.
fredrik persson
1976 • Strömsund
#10
10 maj 2017 - 08:02
Gilla 
Själv ser jag alltid till att ha klippta tånaglar samt smörjer in tårna med vaselin innan långpass. Det har helt tagit bort mina problem med blånaglar och blåsor.

Hur stora skor behöver man, tja jag har 26,7 cm långa fötter och väljer minst 28 cm skor. Hur tighta skorna är varierar sen med märke och modell även om de anger samma mått. Så kan vara lite svårt att endast gå på måtten utan man får prova sig fram. Rätt och tight passform på skorna ger en bättre löpkänsla.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
10 maj 2017 - 13:00
1 Gilla 
Jag brukar testa att ställa ned knät i marken och trycka ned foten för att känna hur skon böjer i främre delen för att känna att det inte klämmer över tårna. I praktiken innebär det att det krävs 1-1,5 cm utrymme framför tån. Gäller det tävlingsskor väljer jag något tajtare passform än vid val av skor för mängdträning.
Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#12
11 maj 2017 - 14:55
Gilla 
Blåsor fram på tårna brukar jag få om jag har oklippta naglar. Så det gäller att hålla dem i trim. Och jag har rymliga skor.

Men ibland blir det ändå blånaglar och tappade naglar. Man lär sig mycket om sina naglar när man springer. T ex att man kan ha dubbla. Eller ingen.

Åsa
1978 • Tyresö
#13
13 januari 2018 - 19:03
1 Gilla 
Fick problem med blånaglar när jag sprang långpass (inte gjort det på ett tag pga skadeproblem).
Resulterade i att jag hade skor som var större i storlekarna för långpassen, och något mindre skor för kortare pass. Och fram för allt vara noga med passformen på skon. Vissa modeller spelar det ingen roll hur många storlekar jag gick upp i, det var ändå potentiellt skav. Hittar man en sko med bra passform behöver man oftast gå upp färre antal storlekar.
Passformen handlade i stor om det eviga problemet att hitta skor som var breda nog i båboxen (och inte smalnade av för tidigt, som måga skor tyvärr gör).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.