Löpning Träning 5 inlägg 2452 visningar

kalla vita fingrar

marianne avander
1961 • osby
#1
4 november 2008 - 14:15
Gilla 
Hej,nu när det börjar bli kallare,blir mina fingrar kalla, vita,om munnen blir jag vit.Jag har vantar-mössa,det är ok så länge jag springer,men när jag tar en runda på en mil ,så efter nervarvning,kommer det.Vad är det som händer?Ser otäckt ut ,Vad kan man göra åt det?
1971 • Nykvarn
#2
4 november 2008 - 14:59
Gilla 
Hej Marianne. Detta beror på nedsatt perifer cirkulation och brukar medicinskt kallas Raynauds fenomen, googla på det och du hittar massor info. Kroppens svar på kyla är att se till att cirkulationen upprätthålls i de stora centrala blodkärlen livsviktiga för att förse kroppens stora organ med blod/syre/näringsämnen. Ett resultat blir då att cirkulationen minskar i mindre, mera perifert liggande kärl. Hoppas detta hjälper

Från webben
"Raynauds fenomen karakteriseras av att fingrar och tår vitnar och domnar när de utsätts för kyla, fukt eller stress. Inte sällan räcker det med att man tar ut någonting från frysen eller tvättar händerna i kallt vatten för att det ska sätta igång. Efter några minuter, när cirkulationen kommer tillbaka, blir fingrarna först blå-röda och börjar pulsera. Sedan återfår de normal färg. Fenomenet beror på kramp i de små blodkärlen".
Leif A
1946 • Sigtuna
#3
6 november 2008 - 13:01
Gilla 
Marianne - ingen vidare respons på din tråd. Staffan har väl iaf delvis rätt. Nedsatt perifer cirkulation drabbar dock fingrar och tår men inte läpparna (de är inte perifera). Att de blir vita beror nog mer på att man drar i sig en hel del kall luft den vägen när man springer. Prova andas in genom näsan och ut genom munnen.
När du springer så går det mesta blodet till underkroppen, lår- och sätesmuskeln är kroppens största muskler och dra mycket blod vid löpning. Blir alltså inte mycket kvar till fingrarna.
Du skriver inte så mycket om dig själv men om jag antar att du inte röker/snusar eller arbetar med vibrerande maskiner så ser det nog värre ut än det är. Vita fingrar har jag haft länge och det är obehagligt men håller man koll på dem så att de inte förblir vita så tror jag inte det är någon fara.
Ett knep som fungerar för mig när det är riktigt kallt är att ha tumvantar istf handskar, knyta händerna i takt med stegen. På så sätt arbetar underarmsmusklerna och ökar cirkulationen.
Återkom gärna
Håkan Edenberger
1968 • Linköping
#4
6 november 2008 - 15:09
Gilla 
Marianne - Har också problem med vita fingrar och är lite känslig efter att ha förfrusit mig lätt en gång. Upplever problemen som tydligast när det är runt nollan och fuktigt klimat. Känns lite obehagligt när man "tappar" några fingrar. Enda sättet för mig att snabbt komma tillrätta med detta är att "veva" runt armarna i lite högre fart efter passet för att få tillbaka blodet ut i fingrarna. Säkert en kul syn men det fungerar för mig.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
13 november 2008 - 09:31
Gilla 
Marianne, hade för några år sedan grymma problem med fingrarna, så fort det blåste lite blev de vita. Klassiskt Raynauds fenomen mao. Detta har dock helt försvunnit - till min stora förvåning. Tror det beror på bättre kondition (löpningens förtjänst...). Jag har även fått bättre blodvärde (löpningen+blutsaft) och kanske även det har hjälpt.
Så: kolla ditt blodvärde kanske och fortsätt träna! Med vantar. Det finns även reumatiska sjukdomar som medför Raynauds, så har du andra symtom du funderar över så kan ju en läkarkoll vara nåt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.