Löpning Träning 7 inlägg 1648 visningar

Vila inför Stockholm Marathon

1992 • Katrineholm
#1
9 mars 2017 - 13:02
Gilla  
Hej alla glada!
Ska springa min första mara, Stockholm Marathon, och börjar fundera hur jag ska göra med allt runt omkring som jobb. Jag ska följa träningsprogram som jag hittade här på Jogg med sub 3:30 (hoppas på fyra timmar men vill gärna utmana mig), så upplägget har jag klart och jag vet hur jag ska få i mig rätt energi.

Men nu till mitt dilemma: jag har läst att man inte ska lägga alltför mycket energi på annat innan och efter eftersom träning inför maran tar en hel del. Jag funderar därför på att ta ledigt från jobbet fr.o.m den första juni t.o.m. den sjunde juni (lite vila efter loppet också).
Vad tror ni om det? Hur har ni andra gjort/hur har ni tänkt göra?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
9 mars 2017 - 13:19
Gilla  
Onödigt. Om du inte har ett extremt tungt och fysiskt påfrestande jobb behöver du inte ta ledigt inför eller efter en mara.
Men såklart kan du ju ta ledigt måndan efter. Den blir ju klämdag i år då vi har nationaldan på tisdan.
1992 • Katrineholm
#3
9 mars 2017 - 14:07
Gilla  
Så tänkte jag också Sverker. Jag jobbar på en återvinningscentral, mina uppgifter är att slå sönder elektronik, batteridrivna dammsugare och annat med batterier, så det är fysiskt krävande för armarna, samtidigt så står jag upp hela dagarna
1980 • Långtbortistan
#4
9 mars 2017 - 14:25
Gilla  
Jag springer inte lika fort som du utan ligger runt 4 timmar blankt. Men jag brukar jobba hemifrån torsdag/fredag inför Maran. Och försöka anstränga mig minimalt. Mycket liggvila, även dagtid.

Sista löpningen gör jag tisdag eller absolut senast onsdagen, i så fall max 5-6 km.

Efteråt behöver du knappast ledigt. Värst är det direkt efter loppet att ta sig till tunnelbanan. Du kommer se många som linkar bort dit. :-)

Men det går över ganska fort och på måndagen är du absolut redo att jobba som vanligt igen. Givet att du inte gräver dike eller något liknande tungt. :-)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#5
9 mars 2017 - 14:37
Gilla  
Ok, kanske tog i lite när jag avfärdade det som onödigt. Själv sitter man ju mest men om du har riktigt slitigt jobb törs jag nog inte svara på hur du ska göra.
Mitt tips får bli att du provar dig fram. Kör långpass på lördan efter en arbetsvecka och se hur det känns. Funkar det mycket sämre än på söndagar (då du brukar springa långt) kan det ju vara läge att ta en vilodag inför loppet.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#6
9 mars 2017 - 15:06
Gilla  
Hade jag varit du så hade jag tagit ledigt ett par dagar innan, speciellt eftersom du har ett mer rörligt eller fysiskt arbete. Själv tycker jag att det är jäkligt gött att slappa och inte röra så många meter innan långlopp. Då kan du kanalisera din energi och lägga fokus på bara loppet.

Stort lycka till, hoppas du når ditt mål.

Oldboy
1952 • Danderyd
#7
9 mars 2017 - 19:21
Gilla  
Att stå hela dagen före loppet är inte bra men jag tror att en dag ledigt räcker. Bra att ha annat än loppet att tänka på innan.
Ett par dar efter har du nog en riktigt rejäl träningsvärk i benen men det är bra att gå.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.