Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 2634 visningar

Vågar jag mindre dämpning?

Tomas Granberg
1972 • Ockelbo
#1
22 november 2016 - 09:27
Gilla 
Jag funderar över nya skor för asfalten, springer nu i Saucony ride 7 som sitter bra! Springer med inov8 race ultra 270 på stigar och terräng, och de funkar bra, som längst ca 10 km hittills.

Jag har återtagit löpningen för ett halvår sedan och har sprungit drygt 400 km sedan dess och har en veckovolym på mellan 20-35 km för närvarande, den skall sakta ökas. Inga skador eller känningar har drabbat mig hittills.

Väger idag 98 kg och är ca177 cm lång, så tyngden gör att jag är lite extra vaksam på ev känningar/skador. Ska springa GBGvarvet i maj och söker sko för det som jag även skall träna i tills dess, verkar trivas med droppet 4-8, så där nånstans håller jag mig, gillar när skorna svarar och jag känner drivet i steget.

Nu är frågan vågar jag gå ner i dämpning för att få mer respons i steget, eller ska jag bli lättare först (från 114-98kg hittills). Har bred/hög fot, Sauconys triumph iso2 har bra form för mig! Förslag? Funderingar?
1980 • Mariehamn
#2
22 november 2016 - 10:15
1 Gilla 
Jag har använt olika modeller av Saucony de senaste åren då de passar mina relativt breda framfötter och höga fotvalv. Just nu alternerar jag mellan Kinvara 7 och Zealot 2 på asfalt, och använder oftast Zealot 2 på långpassen. Min upplevelse av Zealot är att den är väldämpad, men jag upplever den ändå som ganska stum och ger en bra respons i steget. Jag upplever den inte alls som "mjuk" trots att den är väldämpad. Den är neutral och har ett drop på 4mm och den enda nackdelen är att den är lite knepig att få tag på i Sverige (i alla fall Uppsala), så jag har beställt från Wiggle.
Tomas Granberg
1972 • Ockelbo
#3
22 november 2016 - 10:25 Redigerad 22 november 2016 - 10:36
Gilla 
#2 Jag har tittat på Zealot som ett altenativ men har inte träffat på de i butik. Jag vill absolut prova en sko innan jag köper dem, dock har jag hört mycket gott om den. Det är samma för mig med Saucony, få andra märken där jag hittar skor som sitter bra.
1973 • Jönköping
#4
22 november 2016 - 11:02
1 Gilla 
Kör också den kombinationen från Saucony och Peregrine i skogen. Jag beställde åtta (!) olika från Zalando, däribland Zealot 2 och testade hemma, bara att skicka tillbaka. Zealoten var för mig något större (på ett bra sätt) än Riden. Kinvaran och Zealoten var lika i skon, men Zealoten är mer ombonad och ger lite mer dämping och stabilitet än Kinvaran. Fantastiska skor alla tre. Mycket nöjd!
0 • Östermalms IP
#5
22 november 2016 - 11:31
Gilla 
Wow!

Hoppas Zalando har "flat rate fee" på logistik, annars lär de gå duktigt back på alla returer.
1973 • Åkersberga
#6
22 november 2016 - 12:06
1 Gilla 
De flesta är överens om att lite mer dämpning är bättre för asfalt, HM är långt, och vi 40-plussare blir ändå inte några fartmonster så.......... :-)
Även om det kan göra 1-2 min på en halvmara med lättare skor, om benen tål den hårdare landningen, sker det bara en gång dvs första gången man byter till lättare skor.
Personligen tycker jag det "kostar" (m.a.p. skaderisken) mer än det smakar.
Tomas Granberg
1972 • Ockelbo
#7
22 november 2016 - 13:19
Gilla 
#6 Det är just den kostnaden jag vill undvika Amir. Men är nog inte ute direkt efter fartökning utan mer känslan som den mindre dämpningen ger mig. Känns som om jag löpteknisk springer bättre, även om jag måste bygga upp mig mer för att klara samma distanser/tempo som i mer dämpade skor, kanske tar då den bättre tekniken ut skaderisken som den minskade dämpningen kan ge. Och så kan jag springa "skönt"!
1984 • Stockholm
#8
22 november 2016 - 14:22 Redigerad 22 november 2016 - 14:32
Gilla 
Svår fråga. Jag tycker det kan vara värt lättare skor på tävling så kan man köra dom ibland på träning också, dels för att stärka men också för att det är kul. Jag tror dock det är bra att ha ett par mängdskor att ta till på de flesta passen och när man känner sig lite sliten. Att tävla en halvmara eller mara då och då i skor som väger under 230g (tänk kinvara,adios,lunartempo) lär man väl klara om man klarar att springa flera mil i veckan i lite tyngre skor. Därifrån till att springa merparten av alla pass i lätta skor är det dock en bit. Nu har det iofs inte pratats så mycket om lätta skor i den här tråden, zealot är ju nästan lika väldämpade som Hokas skor - det är väl svårt att hitta mer dämpning och stabilitet än så. (Håller f.ö. med #2 om att Zealot är rätt kvick i känslan trots allt - är mkt därför jag gillar den)

Jag brukar tävla i Saucony Type A5 upp till halvmaran men har börjat svänga mot något tyngre på just den distansen eftersom jag blir rätt sliten av det. Milen och neråt kan man nästan köra det tunnaste man hittar tycker jag. Zealot 1 kör jag som mängdsko och har även tävlat i den på mara och ultra. Tyngre skor än så är väl mest en komfort- och hållbarhetsfråga då man får mjukare och skönare ovandelar med möjligen lite bättre hållbarhet - det har inte så särskilt mycket med skaderisk att göra då längre. Egentligen finns väl ingen forskning som stödjer att dämpning minskar skadersiken överhuvudtaget, även om de flesta tycker att det borde det - även jag.

Jag tycker du ska våga köra två vitt skilda skor - ett par som du är övertygad om är tillräckligt dämpade när du behöver det (Zealot, Triumph, Ride tex) och ett par som känns betydligt snabbare när du vill åt den känslan (type A som är väldigt tunn och Kinvara som är rätt mjuk med en hel del dämpning och lätt ovanddel är väl dom som ligger närmast till hands om du vill köra Saucony - annars har du Skechers GoRun eller GoMeb Speed som liknar Saucony i passform)
1984 • Stockholm
#9
22 november 2016 - 14:34
Gilla 
Förresten har Zealot 2 kommit i en ny färg här i dagarna, rätt flott får jag säga (har tyckt att fulheten varit zealots stora svaghet tidigare)
http://www.runningwarehouse.eu/Saucony_Zealot_ISO_2_Mens_Shoes_Blue_Orange/descpage-SZLT2M4.html
1973 • Åkersberga
#10
22 november 2016 - 14:57
Gilla 
@7, För känslans skull, absolut. Mindre drop, dämpning och vikt i kombination med pigga ben är riktigt kul på kortare pass.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
22 november 2016 - 16:03
1 Gilla 
Fick nyss nöjet att se idrottsläkaren Bengt-Olov Tengmark ta upp min gamla käpphäst om att springa i olika skor för att få mindre ensidig belastning av fötterna (och ben mm) och på så sätt minska skaderisken. Allså skor som är olika även om underlaget är samma.

Med tanke på din tyngd kan det vara klokt att välja tunna skor bara till kortare pass tills du gått ner en bit till. Men skaffa gärna något väldämpat par av annat märke att växla med på långa pass.
1973 • Jönköping
#12
22 november 2016 - 16:32
Gilla 
Jobbigt, Zealot I rosa som är min favofärg när jag precis köpt ett par turkos - blir till att springa mycket framöver så jag har "rätt" att byta snart...
Tomas Granberg
1972 • Ockelbo
#13
22 november 2016 - 18:36
2 Gilla 
Johan och Oldboy, jag lutar nog åt ert håll då jag redan nu tycker att det är givande att springa i så olika skor som jag redan gör! Blir nog ett par rideliknande för asfalten nu och ett par "lättare/snabbare" till vårkanten! Dels för att se fram emot nått och för att ge mig en morot för ytterligare viktminskning! Vid 85 kg får jag köpa ett par skor till??
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.