Löpning Kom igång 6 inlägg 2587 visningar

Knappt sprungit, ont i knä

1979 • Vargön
#1
31 maj 2016 - 17:27
Gilla 
Hej!

Är en soffpotatis som börjat röra på mig. För några veckor sedan började jag gå ut och gå men kände ganska snart att jag ville börja springa. Jag hade nog inte särskilt bra skor när jag började, sprang mest på asfalt och är dessutom överviktig med 80kg på 162cm.
Jag har köpt bättre skor nu, försökt hålla till på annat underlag men det hugger nertill i höger knä så nu senaste dagarna har jag bara kunnat gå men även det börjar kännas nu på precis samma ställe. Har provat olika steg men allt hugger, står ut med det när jag går, men omöjligt nästan att ta ett löpsteg.

Jag började ju lite spontant och oförsiktigt bara för att suget kom. Har gått allt från 4km-12km varje dag. Ska jag fortsätta att nöta och gå eller borde jag vila bort det? Vill helst komma igång med att börja springa så snart som möjligt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
1 juni 2016 - 00:22
Gilla 
Nertill i höger knä, är det mitt framtill precis under knäskålen? Är det ömt när du trycker eller klämmer där? Quadricepssenan går från quadricepsmuskeln (den stora muskeln på framsidan av låret) över knäskålen och fäster på skenbenet längre ner. Den kan man få ont i av att plötsligt börja använda muskeln mycket mer än den blivit van vid, det kallas hopparknä men även löpare kan få det.

Du ska inte göra något som gör ont, det gäller generellt för alla skador man kan få av träning. Men allt som INTE gör ont är i princip bra. Om du vilar och blir av med smärtan så kommer den vanligen tillbaka när du sätter igång igen om du inte gjort rehabiliteringsträning innan.

Leta rätt på en naprapat eller en sjukgymnast som har inriktning idrottsskador, då får du en riktig diagnos (knän är knepiga och det finns mycket som kan börja göra ont) och ett träningsprogram för att kunna komma tillbaks till löpningen. Att gå på råd från amatörer som jag eller information på nätet ger sällan lika snabb återgång och kan dessutom bli fel.
1979 • Vargön
#3
1 juni 2016 - 22:56
Gilla 
Tack för svar. Det hugger mer till vänster på nedre delen/under knäet och idag har smärtan spridit sig. Tänkte att det kanske bara är för att jag är så otränad men ska kontakta sjukgymnast för det låter ju självklart vettigare än att försöka gissa sig till vad som är fel :)
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
2 juni 2016 - 09:48
Gilla 
Vad innebär "inte särskilt bra skor" och "bättre skor?
Bo Tendell
1936 • Angered
#5
2 juni 2016 - 20:16
Gilla 
När jag började löpträna regelbundet.
Varje tisdag och fredag höst, vinter
och vår i 28-årsåldern kände jag
efter några veckor med 8 km
i terräng fast på grus alt. snö
värk på utsidan av vardera knät.
Jag fortsatte med 2 åttor per
vecka och efter några veckors
"smärta" försvann värken.
Bäst att du kontaktar sakkunnig
ty jag hade kanske en enorm
tur bara!
Mvh Bolt den äldre
1979 • Vargön
#6
3 juni 2016 - 23:13
Gilla 
Ett par tunna Nike free som jag haft ett tag. Och nu ett par Asics.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.