Löpning Träning 4 inlägg 4112 visningar

Förbättring av tid/km

Petter
1981 • Stockholm
#1
26 juni 2015 - 11:15
Gilla 
Har en undran;

Ponera att man har tränat strukturerat(alltså variation av intervall/distans/långpanna) i ca 3-4 månader, alltså den första stora effekten från "soffliggande" är redan över, vad är rimlig förbättring av tid/km, finns det någon liknande generalisering likt den man ibland använder för att uppskatta sin miltid baserat på 6x1000+15s.

Vet att det är högst individuellt och vi kan i detta fall utesluta viktminskningen som jag vet har stor betydelse, och kanske kan fokusera på tider där man idag ligger på 4:30min/km för att vara mer tydlig.
Någon kanske kan dela med sig av sina egna erfarenheter?

/Petter
1971 • Nykvarn
#2
26 juni 2015 - 11:31
Gilla 
Nej, jag tycker frågan är för allmän, förbättring på vilket pass, vanliga distanspass, hur mycket fortare det går vid samma ansträngning? eller på intervallpass? Tre eller fyra månader är ingen lång period, Konditionen har såklart utvecklats men kroppen håller nog fortfarande på och anpassar sig till mera träning och det beror ju på så många variabler. Hur ofta du springer, hur långt, om du tränat något annat innan du började springa eller om du började helt från noll.

Den framgångsrika maratoncoachen Renato Canova har sagt "It takes ten years of training to build your aerobic house". Det är kanske väl långt perspektiv för oss motionärer men som jämförelse :-)

Han har också sagt "Kenyans have built their aerobic house by the age of....sixteen" men det är off-topic... :-)
Petter
1981 • Stockholm
#3
26 juni 2015 - 12:04
Gilla 
Helt sant Staffan!

Teoretiskt tänkte jag mig att mäta med ett 10km lopp varje månad och sen se den ev förbättringen och sedan kunna utläsa något slags mönster.

Men jag vet, och inser att det är en omöjlig fråga att svara på:)
1971 • Nykvarn
#4
26 juni 2015 - 12:36
Gilla 
Det är en mycket bra idé att lägga in "testlopp" regelbundet i sin träning och då springa samma sträcka varje gång och mäta framsteg. Det som är viktigt i början är att undvika att varje träningspass blir en "tävling" mot dig själv, då det lätt leder till skador och därmed träningsuppehåll.

Jag är själv dålig på att springa "testlopp" men brukar ha som måttstock att jag relativt enkelt ska kunna springa milen strax under 40 minuter på träning utan att gå på max, då vet jag att jag i alla fall är i "normal" form.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.