Löpning Kost & Näring 87 inlägg 7313 visningar

LCHF - Nybörjare

1978 • vetlanda
#1
19 maj 2014 - 11:30 (Redigerad 19 maj 2014 - 11:31)
Gilla  
Det finns säkert 1000 inlägg om detta och jag har läst några.
Jag gjorde ett löparryck i höstas och gick snabbt ner 10kg, tyvärr tog det inte lång tid innan jag skadade mig. Nu är jag uppe i 93kg igen (suck)

Denna gången tänkte jag ta det lite lugnare och försöka gå ner till 85 innan jag börjar springa allt för långt.

Eftersom jag är trött på lågkalori dieter och ständigt går hungrig när jag testat tidigare tänkte jag satsa på LCHF. Tyvärr har jag väldigt lite tid att laga man.

Jag har inga problem att käka samma sak varje dag (så länge jag blir mätt)

Vad tror ni om följande:

Frukost
2 - tunnbröd/finncrisp med smör ost. (Iallafall första veckorna för att inte sakna mackan) 2st ägg. (kan koka på kvällen)
//
Variera med äggröra / bacon / korv (Är korv lchf?) , stekägg/bacon. (De dagar jag är uppe tidigt)
//
turkisk yoghurt och bär,
//
makrillfileer i tomatsås med knäckebröd Wasa Sport (?)

Lunch:
Kött eller fisk, mängder med grönt, Bacon etc.

Kvällsmat:
Samma som frukost

Kan man käka för mkt ägg ? Jag är verkligen inte intresserad av att stå och baka lchf bröd och köra avancerad middag, det handlar mer om att bli mätt.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#2
19 maj 2014 - 13:17
1 Gilla  
Bacon är ok LCHF-kost men det innehåller mycket nitriter, så mitt förslag är väl ändå att ta det lite lugnt med just bacon. Korv innehåller ofta potatismjöl, socker osv så kolla på innehållsförteckningen. Om du saknar bröd men kan tänka dig att göra ostplättar så är det ett alternativ:
Blanda 3 ägg, 1 msk fiberhus, 1 tsk bakpulver och 3 dl riven ost. Klcika ut på bakplåstpapper (det blir 6 st) och grädda i 8-11 minuter i 200 grader. Perfekt substitut för bröd tycker jag!

Sen tror jag det är bättre med lagad mat på kvällen också, typ som lunch. Det finns enkla sätt att !"laga" mat på. Gör ett stort lass köttbullar (så du har färdigt i frysen) (utan ströbröd då förståss) och ta grönsaker och en klick fet creme frache till. '

En bra tumregel generellt är att kolla innehållsförteckningen ALLTID och undvika halvfabrikat.

Tror inte man kan äta för mycket ägg. Jag äter minst 2-3 ägg per dag!
Irene
1968 • Åstorp
#3
19 maj 2014 - 15:24
Gilla  
Elisabeth, hur äter du ostplättarna? Tillbehör?
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#4
19 maj 2014 - 16:52
Gilla  
Jag äter de som en macka typ. Antingen med smör skinka och ost eller mitt hemmagjorda jordnötssmör. :-)
1976 • Sollentuna
#5
19 maj 2014 - 17:24
Gilla  
Precis som Elisabeth skriver, skippa brödet. Då blir du helt glutenfri också.

Annat tips på bröd är mandelbröd:

Vispa ett ägg fluffigt och rör sedan i 0,75-1 dl mandelmjöl. Lite salt och kryddor om du önskar. Sjukt gott med kardemumma i. Stek på svag värme i stekpanna tills det stelnat. Jag brukar vändsteka det.

Lycka till!
Irene
1968 • Åstorp
#6
19 maj 2014 - 17:27
Gilla  
Äter redan LCHF. Fortsätt gärna med tips för jag letar olika recept hela tiden. Jag läste denna igår: Koka sparris någon minut, knaperstek bacon. Lägg i den kokta sparrisen i stekpannan med bacon. Rör ihop och riv över parmesan. Verkar gott!
Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#7
19 maj 2014 - 17:50
Gilla  
Mitt tips är att skippa brödsubstituten, de påminner bara om bröd och gör det svårare!
Så här äter jag:
Frukost: oftast inte men en bra frukost kan vara Rysk yoghurt och bär.(rysk är lite fetare är den turkiska) Alternativt äggröra innehållande 3st ägg och 0,5 dl grädde med lite skivade tomater till eller så....

lunch, laxfile och brockoli stekt i smör och creme fraiche. Eller om man äter ute, nån ceasarsallad eller vanlig dagens men utan potatis etc och ersätt med grönsaker och sallad.

Bra recept finns oxå på exempelvis LCHF-appen, den är min favorit.

Jag har gått ner 11kg sedan min profilbild togs för 1,5 år sedan =) så nått rätt har man väl gjort =)
Lycka till!!
Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#8
19 maj 2014 - 17:53
Gilla  
ps. jag äter givetvis på kvällen oxå antingen enligt frukosten eller lunchen ovan. ds
1978 • Grums
#9
19 maj 2014 - 19:15
Gilla  
Jag äter inte LCHF men lågkolhydratkost. Så här gjorde/gör jag:

Äter ingen potatis, ris, pasta eller morgon/kvällsmackan. Om, så är det som "lyx" för att tillåta sig att äta det ibland eller om jag tränar mycket. Äter fiberhavregrynsgröt varje dag + ev ett ägg till. Bacon klarar inte min mage av pga det är för fett.

Kyckling, bland-nötfärs, kassler, fläskfilé, korv, lax, torskfilé, räkor med mycket grönsaker o rotfrukter är några exempel på lunch/middag. Magert kött. Mycket grytor med ibland craime fraiche blir det!

Mellanmålen kan bestå av frukt, ägg, keso blandat med frön, frukt etc. Har dock "fuskat" ett tag med typ knäckebröd. Blir mycket ägg överlag.
Käkar också yoghurt, fil med tex havrefras. Dricker ingen läsk längre!

Men går jag ut och äter tar jag det som bjuds och då tillåter jag mig faktiskt att äta de där stripsen...så petig är jag inte. Har läst att det är först och främst av att man minskar ned på kolhydraterna som gör att ämnesomsättningen ökar och på så vis går man ned i vikt. Har inte exakt koll på allt eftersom det är en kroppslig procedur men förbränning. Så "råkar" man äta en pasta till lunch jämnar det ut som om man äter strikt dagarna efter..

I början var jag väldigt hård med kakor, godis osv och höll mig till det max en gång i månaden. Men inte lika strikt nu sen dec och nu har jag stått still sen dess. Å andra sidan tror jag detta är min trivselvikt så jag är rätt nöjd nu :)

Från 1 feb 1013 till 1 dec 1013 gick jag ned 19 kilo. Är inte såå noga att jag inte håller strikt och pricka men håller mig undan från läskedrycker, ris,pasta, potatis och bröd!


Tanja Werner
1968 • Malmö
#10
19 maj 2014 - 22:14
Gilla  
Har du läst Jonas Bergqvists bok om LCHF och träning? Den är jättebra, tycker jag!
1978 • vetlanda
#11
20 maj 2014 - 08:03
Gilla  
Tjipp

Hittade ngt wasa bröd som påminner om frigolit som har 4.5g/100g.
Vet inte om det finns ngn gräns men jag drog i mig 3 igår, kanske lite mkt.

Annars har jag köpt hem bacon, turkisk yoggi, bär, ost, riktigt smör osv.

Blev förvånad när jag bara orkade käka 1dl turkisk yoggi med bär till kvällsmat (och 2 av dessa frigolitbitar...) en vanlig yoggi hade jag lätt klippt 3dl.

Ska bli kul att se om ngt händer på vågen om en vecka.
Peter
1985 • Luleå
#12
20 maj 2014 - 08:21
Gilla  
Har inte så mycket att tillägga ang. LCHF, men jag såg att någon kokade sin sparris. Du kokar ur all smak; sparris ska stekas eller grillas.
Irene
1968 • Åstorp
#13
20 maj 2014 - 10:53
Gilla  
När man lägger om kosten till mindre kolhydrater kan man få en övergång av trötthet. Detta är kroppens sätt att reagera på att man inte längre tillsätter lättillgängligt bränsle utan tvingar kroppen till att bränna fett. Stå ut de dagarna du känner detta. Det kommer att gå över.
1978 • vetlanda
#14
21 maj 2014 - 16:00
Gilla  
Dag 3. Det går bra!
-2kg på vågen. Lär väl stanna där ett tag (brukar gå ner fort oavsett metod i starten)

Jag vet inte om jag äter helt LCHF korrekt då det ibland känns mer som GI ;)

Idag har jag käkat:

Frukost:
1.5dl Turkisk yoghurt med lite hallon i (typ 10 hallon för smaken skull)
Några ostbitar med smör på.
2 ägg.

Lunch
Lite grönsaker
Knappt en hel kycklingfilé (lite rester från grillen)
ett halvt paket bacon
Lite fläskfilé kvar från igår som också åkte med.
Bea

Kvällsmat:
Troligen bacon+äggröra eller turkisk yoghurt och lite ost.

Det känns som jag käkar väldigt mkt kött/kyckling. Jag blir inte direkt mätt av grönsaker. Är det fel att trycka i sig kött/fågel eller är det bara att käka så jag känner mig mätt och klarar dagen? Är lite rädd att jag käkar för mkt.

För att få i mig lite extra fett + bli av med sötsuget har jag käkat ostrullar med bregott på, rätt eller fel..?
Irene
1968 • Åstorp
#15
21 maj 2014 - 16:11
Gilla  
Du är på helt rätt väg. Du kan äta både kött och kyckling tills du blir mätt. Inga problem. Tänk på att kyckling är ganska magert och kan behöva "fettas" till.
Daniel Sjöberg
1975 • Göteborg
#16
21 maj 2014 - 20:56
Gilla  
Du är på rätt väg!! Ät på ordentligt så du blir mätt annars blir det för jobbigt.

Du kan ju ändra i kosten längre fram om du tycker att det blir dyrt att äta kött eller att du blir en för stor belastning på miljön av allt köttätande =) Upplysningsvis så är ägg betydligt smartare för både plånboken och miljön. (tre ägg pluss en halv dl vispgrädde = äggröra =)

Dag 3 föresten =) snart blir du säkert lite snurrig i bollen när socker depåerna i kroppen är slut! Men det går snart över, kroppen måste bara ställa om sig på fettförbränning.
1978 • vetlanda
#17
27 maj 2014 - 11:08
Gilla  
En vecka har nu gått. Det känns som det går ganska bra.
Jag tror jag äter lite för mkt, vet inte om det gör ngt? Jag blir lätt hungrig och försöker käka rejäl frukost, lunch, kvällsmat och inte små äta.

Sockersuget har helt försvunnit.

Jag har gått från 93kg till 88.5kg (Vägde dock 88.5kg redan i fredags) så det har hänt lite på vägen bara på en vecka -4.5 kg.

Misstänker att det är svårt att gå ner mer än -1 per vecka nu när första veckan är över :) (Brukar väl vara så med alla metoder)

En fråga: Jag käkar mkt affärsmiddagar. Jag har helt enkelt bett kocken skippa pastan/potatis och bett om grönsaker. Däremot är det oftast kött/kyckling i sås. Hur "farlig" är såsen på restauranger? Då jag även kör mkt bil blir det en del snabbmat, såg att mcdonalds har kycklingsallad+dressing, ngn som har kollat den? Ett helvete att hitta vettig mat när man är ute och reser...



1970 • Norberg
#18
27 maj 2014 - 11:16
Gilla  
Bra jobbat Marcus! Bara att gratulera!
Affärsmiddagar kan vara knepigt, men du gör helt rätt som ber om grönskaer istället för pasta eller potatis. Ofta får man stekta grönskaer vilket är mumma :-)
Tror inte att såsen är någon fara, det är nog värre att äta vitt bröd, pasta och potatis i så fall.
Max har en GI-burgare utan bröd som vi brukar äta ibland. Den är helt ok!
Martin
1985 • Lindome
#19
27 maj 2014 - 11:53
Gilla  
Låter bra.

Om du känner att du käkat för mkt kött så kan du öka på med fet sås istället.

Håller med Mattias Hedin om att Max hamburgare utan bröd (salladsblad istället) är helt ok. Brukar köpa morötter (lite högt kolhydratvärde egentligen, men bättre än pommes) för att kunna sleva i mig en dipp eller två om det råkar bli snabbmat.

När du handlar är en bra tumregel att titta på näringsvärdet, < 5g kolhydrater / 100g är bra. Sen beror det på hur kolhydratkänslig du är, går du ned i vikt även fast du käkar lite mer kolhydrater så kör hårt. Vill du gå ner snabbare så minska mer på kolhydrater.

Två saker till: ät tills du är mätt (så länge det inte är på pasta, potatis, ris eller andra holhydratrika produkter) och strunta i kcalinnehållet.
Martin
1985 • Lindome
#20
27 maj 2014 - 11:55
Gilla  
Tillägg,

Den snabba viktnedgången i början beror säkerligen på vätska du förlorat vilket är helt normalt i början. Ett Kg i veckan är nog ett bra riktmärke när de första kilona runnit av dig.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
1