Löpning Träning 8 inlägg 4199 visningar

Motivation för alternativ träning

David Oxenlöv
1985 • Hillerstorp
#1
14 maj 2014 - 11:54
Gilla 
Jag undrar om det är många av oss löpare som faktiskt tränar annan typ av träning. Då tänker jag på t.ex. crosstrainer, motionscykel och styrkepass.

Jag har läst på otaliga ställen att det är bra för löpningen att träna styrka och annat men det är ju så dödens tråkigt.... eller?

Jag själv har jättesvårt att motivera mig till sådant. Det är ju löpningen som är skoj.
Är det fler som håller med?

1976 • Västerås
#2
14 maj 2014 - 12:35
Gilla 
För mig är variation viktigt för att hålla motivationen uppe. Jag kör cykling simning, gym och hockey som komplement till löpning och skidåkning som jag främst vill bli bättre på.
För att optimera mina resultat så borde jag förmodligen lägga mer tid på löpning och skidor istället för mina andra träningsformer men då skulle jag nog tycka att det blev för tråkigt och den totala träningsmängden skulle minska.
Gillar du bara löpning så satsa på det. Jag tror dock inte att det är skadligt, tvärt om så tror jag att det kan vara nyttigt att ibland träna något annat. Men är ditt fokus löpning så se till att lägga mesta delen av din träning på det. Man blir bra på det man tränar.
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#3
14 maj 2014 - 13:10
Gilla 
Är du inte motiverad till att träna annat än löpning så behöver du ju inte träna annat.
Det som motiverar mig att träna annat än löpning är att jag vill vara allround.
1970 • Uppsala
#4
14 maj 2014 - 13:12
Gilla 
För min del så är det löpning som är den alternativa träningen :)
Det jag brinner för är stigcykling men med familj och arbete som ligger före i prioriteringarna så är löpningen oslagbart tidseffektiv och har nästan tagit över helt. Sen har jag märkt att löpningen också är skonsammare i mitt fall.

Försöker köra lite core-övningar hemma på golvet och tänker att det ska göra nytta för både löpning och MTB. Men där kan man snacka trist :)

/Johan
1989 • Halmstad
#5
14 maj 2014 - 15:48
Gilla 
Våga testa nya träningsformer, allsidig är starkt förknippat med ökad motivation.

Jag har spelat fotboll i 19 år. Nu har jag mer gått över till allsidig träning som rullskidor, längdskidor,löpning,styrketräning och simning. Att träna ensidigt (bara löpning) kan ge större risk till skador osv.

Variera träningen - Intervall, långdistans, styrketräning. Våga testa nya rundor/backar samt hitta alternativa träningsformer. Men med hjälp av detta kan du faktiskt öka upp din träningsdos under veckan och samtidigt känna dig pigg.

Läs om min träning och om mina träningstips till en ökad motivation
http://vasacoachen.nu/

1973 • Åkersberga
#6
15 maj 2014 - 11:10
Gilla 
I en löparklubb får man också träna diverse styrkeövningar för ben och bålen + stretching.
Men om du som jag oftast springer själv är det extra viktigt att lägga in lite ben, bål och vad övningar + stretch i skadeförebyggande syfte.

Jag blev väldigt motiverad att återuppta allsidig styrketräning av underkroppen efter hamstringsskadan förra året. Dels för att komma igång så fort som möjligt och dels för att minska risken för nya skador. Räcker 15-20min styrketräning 2-3ggr /vecka hemma efter ett löp pass + stretching.
1971 • Nykvarn
#7
15 maj 2014 - 12:14
Gilla 
Min tid för träning är begränsad och jag tränar därför inte något alternativt regelbundet.

Att jag ibland kör lite armhävningar och ett fåtal core-övningar hemma i samband med något löppass kan knappast räknas. Åker några längdskidpass på vintern och kör MTB någon gång ibland och uppskattar det men det blir väldigt sporadiskt.

Jag är inte skadedrabbad och finner inte samma glädje i alternativträningen som jag gör i löpningen. Jag tycker löpningen är oöverträffad i sin enkelhet och tillfreddställer så många av mina behov av egen tid, frisk luft, behov av att utmana mig själv och sätta mål och därför lägger jag i stort sett all min träningstid på just löpningen.
Petersson
1980 • Linköping
#8
15 maj 2014 - 15:43
1 Gilla 
Utveckling är grunden för motivation. Mäter man inte sin utveckling och/eller kör samma övningar och belastning på t ex sina styrkepass så lär viljan dö rätt snabbt.

Sätt ett mål, klura ut en väg dit och låt dina framsteg peppa dig. Här är några förslag:

Ro ikapp dig själv på olika distanser t ex, det är skoj! Eller för oss löpsvaga, försök att springa snabbare än din roddtid.

Knäböj din kroppsvikt plus din miltid (eller om du är ovan; bara din kroppsvikt eller din miltid).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.