Löpning Kost & Näring 13 inlägg 3718 visningar

bra mat?

Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#1
3 oktober 2012 - 22:11
Gilla 
Söker tips på mat/bränsle till kroppen
Vad äter ni?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
3 oktober 2012 - 22:16
Gilla 
Lättfil + sockersöt crunchy musli är väl exempel på god bra löparmat för milslukare.
Peter
1985 • Luleå
#3
4 oktober 2012 - 07:41
Gilla 
Pekka
1976 • Sundsvall
#4
4 oktober 2012 - 08:13
Gilla 
Oopsies med jordnötssmör
1965 • Kungsholmen
#5
4 oktober 2012 - 08:13
Gilla 
Äter det mesta i lagom mängder, och en del saker i för stora mängder.
Anna
1977 • Sverige
#6
4 oktober 2012 - 08:51
Gilla 
Bra mat och vad vi alla äter kanske inte är riktigt samma sak. ;) Frågan är vad du tycker är bra mat, det är ju inte samma för alla.
Jag äter mycket frukt, kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, nötter och nötsmör. Jag äter ytterst sällan pasta, ris, etc, inte heller mjukt bröd, knäckebröd ibland. Jag försöker hålla ner mjölkprodukterna men jag kan varken dricka te eller kaffe utan mjölk.
1976 • Sollentuna
#7
4 oktober 2012 - 08:53
Gilla 
Jag äter nyttig mat i lagomt stora mängder :)
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#8
4 oktober 2012 - 13:26
Gilla 
Känne inte att jag får valuta för det jag stoppar i mig. Skulle vilja äta mindre men orka mer.
@Anna känner du dig pigg?
1976 • Sollentuna
#9
4 oktober 2012 - 13:36
Gilla 
Ok, ska inte vara ironisk. Mina tips (utan att veta alls vad du äter nu):

- Skippa halvfabrikat
- Använd fullfeta produkter
- Testa att undvika gluten till 100%
- Testa att undvika mjölk (laktos/kasein) till 100%

Bara att prova sig fram vad man tycker funkar bäst. Du nämner ju inget om vikt utan det verkar röra sig om brist på energi?
Anna
1977 • Sverige
#10
4 oktober 2012 - 13:48
Gilla 
Om man bortser från ett envist halsont så känner jag mig pigg faktiskt. Jag som alltid har varit extremt morgontrött och kunnat sova halva dagarna vaknar numer sällan efter kl 7, och det av mig själv.

Nu äter jag inte paleo, långt ifrån, men många som gör det säger att de känner sig piggare och starkare, och blir mättare på mindre mängd mat. Jag får lite sektvibbar när jag läser om paleo men det är väl som med lchf, alla som hittar nåt som funkar vill försöka frälsa världen.
HR
1972 • Stockholm
#11
4 oktober 2012 - 14:04 Redigerad 4 oktober 2012 - 14:08
Gilla 
ENDA nackdelen med Annas kost är att den inte ger mig tillräckligt med kolhydrater för att orka springa snabbt.
Annars ser jag bara fördelar med den till vardags. :)

Känner mig frisk med sådan kost till vardags men för träning så gör den mig håglös och utan tryck i kroppen och utan klipp i steget. Om jag inte ska springa i 5min/km tempo förstås, då kan jag äta vad fan som helst och komma undan med det.

Jag tycker man kan undvika snabba kolhydrater till vardags om man har ett stillasittande arbete eller lågintensiv vardag. Då kan man dessutom dra ner på kolhydraterna över lag.

Jag är av den åsikten att snabba kolhydrater inte är skadligt för kroppen ens till vardags, men det är förutsatt att det inte överstiger en viss procent av övrigt intag samt helst inte på tom mage och som det enda man skyfflar i sig.

Men kolhydrater i form av t ex rågbröd / mörkt bröd ser jag inte riktigt hur man kan lyckas bli fet av om man löptränar, eller ens till vardags. Samma sak med ett glas juice till sagda smörgås - jag skulle inte skylla på det glaset per dag om det växte fram en bilring runt midjan. Det är inte det som får vågskålen att tippa över.

Min sambo och jag har i dagsläget rätt olika kost, hennes är pinsamt mycket nyttigare än min på pappret. Hon tränar mycket, jag tränar en del och vi mår bägge bra av kosten. Det jag kan säga är att hon får FLER dippar av sitt kostupplägg vad jag får av min kolhydratsbaserade kost.
Jag kan gå längre mellan måltider, äter ibland mindre än henne och har mer push i löpningen. Så olika kan det slå med kost.

Hennes kost är mycket god, jag äter den gärna, men den har inte alltid rätt energiblandning för mina behov. Ofta känner jag mig sugen på något mer efter att ha ätit den, inte sött nödvändigtvis.

Håller annars med Claes om hans lista.
Lightprodukter (om de inte är naturligt light) är sällan goda och känns som att man inte vet vad man stoppar i sig ibland. Jag dricker som regel laktosfri mjölk, men kan dricka vanlig om det är det enda som finns. Sockrad müsli och flingvarianter undviker jag - jag får i mig mitt dolda socker iallafall. ;)

Ska det vara fett ska det vara riktigt fett. Själv är jag inte så förtjust i fett, men om sug föreligger så vill jag inte ha lättmargarin.

Jag skulle rekommendera att för löpning se till att du har tankat på kolhydrater en bra stund innan passen, inte för tätt inpå och inte så jättemycket snabba kolhydrater om du tankar kvällen innan ett morgonpass. Efter passet tankar du upp, men det behöver inte vara några större mängder.

Börjar depåerna bli uttömda i kroppen och man inte fyller på så blir det svårt att orka och få utveckling och fart i löpningen. Har man väl kommit över farttröskeln så kan man ju springa lugna pass helt utan tillskott av energi under passet och på fastande mage, och i princip - men inte riktigt - oavsett kosthållning.
Malin Göranson
1974 • Varberg
#12
4 oktober 2012 - 14:07
Gilla 
Mat med högt näringsinnehåll, gärna rena produkter.

Ägg, kött, fisk kyckling, grova grönsaker, svamp, bönor, bra kolhydratkällor, gärna av fullkorn. Nötter, oliver och olivolja. Äter inte särskilt mycket frukt och har aldrig gjort. Jag vill dock framhålla (och jag har ätit alla tänkbara dieter inkl LCHF) att potatis är underskattad mat!

Ibland äter jag godis, vitt bröd och chips och annat "skräp" men bara ibland. En och annan chokladbit är ju ett måste. För första gången har jag fattat att näringsvärde inte är detsamma som kalorimängd och att man behöver näring för att orka, inte många kalorier. Ahaaaaaaaa!!! ;)
http://abrovinch.blogspot.com/
Thomas Jonsson
1981 • Bollnäs
#13
4 oktober 2012 - 16:25
Gilla 
Tack bra tips. Jag är inte rädd för vikt väger 68 och är 184cm vikten har inte ändrats på 10 år. Sen på träning brukar jag vara pigg o inför lopp blir det spagetti sen på morgonen blodpudding o det har funkat hitils. Jag skulle vilja öka träningen till 5-7dagar i v. samtidigt få mer ork när jag inte tränar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.