Löpning Kom igång 8 inlägg 5069 visningar

Halvmara om tre månader - realistiskt?

Annika
1966 • Malmö
#1
3 maj 2008 - 22:36
Gilla 
Jag har precis kommit igång igen med löpningen, har haft (och har delvis kvar lite) plantar fascit, men har skaffat nya inlägg. Springer nu 5 km i superlugnt tempo en till två gånger per vecka och det känns ok, tar det medvetet väldigt långamt för att undvika skador.
Är det dumt att anmäla sig till en halvmara i augusti, finns det en chans att jag hinner träna upp mig såpass att jag klarar det? (Tanken är att jag ska springa och inte gå) Eller ska jag satsa på nästa år istället?
1972 • Floda
#2
3 maj 2008 - 23:03 Redigerad 3 maj 2008 - 23:05
Gilla 
Jag kan bara utgå ifrån hur jag själv laddat inför Göteborgsvarvet den 17:e maj och den träningen startade redan i april förra året. Jag var då fullständigt otränad. Mycket hänger såklart på vad du har för grundkondition, men jag hade varit extremt försiktig och satsat på ett kortare lopp. Det är lätt att "stressträna" när det närmar sig (man vill ju ändå göra ett hyfsat lopp) och då gör sig benhinnorna påminda. Jag har sprungit 18,5 km som längst hittills och då känns benen lite stumma, även efter 13 månaders träning...!
1966 • Karlstad
#3
3 maj 2008 - 23:15
Gilla 
Håller med att det är individuellt.
Om du ska klara att ta dig runt.. det fixar sig nog.
Om det ska vara en skön ansträngning.. tveksamt.

Jag gjorde en halvmara i träning efter tre månader bara för att få det gjort :-). Det var inte skönt och gjorde mest ont sista halvmilen, trots att det gick sakta. Kroppen var alltså inte redo än.

Hur du ska göra vet du bara själv :-)
Peter G
1988 • Stockholm
#4
3 maj 2008 - 23:25
Gilla 
Jag började vid årsskiftet träna inför sthlm halvmara i början på sept. Hade väl en okej grundkondis, men inledde började med att träna för snabbt och för långt. Det blev bara pannkaka, så jag har nu börjat göra ett mer seriöst försök med lite lugnare tempo och med lite mer planering.

Hur det går får vi se först i september, men om mina framsteg fortsätter som de gjort hittills så kommer det nog gå.. det blir kanske inte snyggt eller snabbt, men jag ska f*n runt banan!!
Nicklas Månspers
1974 • Krylbo
#5
4 maj 2008 - 08:22
Gilla 
Hej Annika!

NEJ! Det är inte dumt att anmäla sig till en halvmara....och JA det är realistiskt med en 1/2 - mara inom 3 månader.

En anmälan till ett lopp ger dig något att se fram emot och blir en hög motivationsfaktor i din träning fram tills loppet. Det är kul att springa lopp och se hur man klarar sig.

Det viktigaste för din del blir att du gör helt klart och är överens med dig själv över vad du vill uppnå och klara på loppet. Som du skriver; "springa, inte gå". Fine, där har du lagt någon form av ram för vad du siktar på.
Precis som övriga talare är inne på är det viktigt att du, trots mål och anmälan, inte stressar i din träning. Fortsätt att tränga lungt och metodiskt med lugna pass som du succesivt ökar i längd men inte tempo.

Använd tiden istället och sträck ut passen i minuter, + 5min, +10 minuter istället för att du ökar farten.
På en halvmara, om du inte är mycket bra motionär, kan du räkna med att vara ute i 2 timmar + - beroende på dagsform, väder, hälsa m.m.

Skulle jag ge dig ett råd så är det att sikta på att hinna nå upp till ett träningspass som ligger i trakterna på 1.5 - 2 timmar och sedan efter det känna sig för. Det känns att springa så "långt" som en halvmarar. Det ömmar, värker, stramar och drar lite här och där....MEN känslan efter att ha tagit sig runt är obetalbar och något som man vill uppleva igen.

Lycka till!
1969 • Sala
#6
4 maj 2008 - 09:43 Redigerad 4 maj 2008 - 09:45
Gilla 
Du får ett rungande JA från mig! Det går alldeles utmärkt att springa en halvmara i augusti. I princip är det 10% ökning i veckan som gäller, utan att öka farten. Med följande beräkning blir det alltså följande distanser på långpassen (men kortare på övriga träningspass, och bitvis lite snabbare, t.ex. korta intervaller):
Maj: 5-7 km
Juni: 7-10 km
Juli:10-15 km
Augusti:15-21 km

Du hinner precis träna upp dig till en halvmara med lugna ökningar. Jag klarare 20 km efter ungefär 5 träningspass på 10 km. Jag tog det extremt lugnt.

Frågan är hur fort du ska springa. Jag rekommenderar en puls på 60% av maxpuls nu när du är så ny på detta. Det är ca 130 i puls, vilket känns långsamt, men springer du fortare än så kommer du inte att märka några smärtor förrän efter någon vecka och då kan det sätta sig i vaderna, knäna eller kanske ljumskarna. Det är inte värt det. Jogga alltså riktigt långsamt och du kommer att märka att det kommer att gå galant med distansökningarna på 10% per vecka.
Christoffer Dohrmann
1974 • Malmö
#7
4 maj 2008 - 10:11
Gilla 
med tanke på att du har och har haft plantar fascit skulle jag vara mycket försiktig... men precis som gossarna säger här ovan skulle det säkert gå att springa en halvmara... frågan är bara till vilket pris...

man får ju ställa sig frågan varför man springer och vad man vill uppnå... är det snabba resultat så kanske man kan chansa lite...

men ska du satsa på något långsiktigt, utan att riskera skador, skulle jag hellre, precis som åsa säger, börja med ett kortare lopp (10 km?) och känna hur det känns... och satsa på halvmaran till nästa år istället...

på så vis kommer du förmodligen kunna uppskatta dessa lopp... istället för att det blir en plåga som kanske även gör att man tappar sugen helt och som dessutom skulle kunna innebära skador...

lycka till, oavsett hur du gör!
1967 • Södertälje
#8
4 maj 2008 - 10:35
Gilla 
Du behöver väl inte ha någon panik att anmäla dig redan nu. Det är bara i de största loppen som det blir fullt i förtid.

Du kanske kan hitta ett millopp i juni och testa hur det känns. Om du har stora problem i ett sådant lopp bör du avstå från halvmaran.

Om du ska klara halvmaran utan att behöva gå eller plåga dig så måste du börja öka träningsdosen. Framför allt måste du springa längre distanser.

Här är ett program för de som har som mål att klara Stockholm halvmarathon 6 september. Du kanske kan snegla på det så ser du vad experter anser behövs för träning. http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=24&Ph_ID=13&Rac_ID=129
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.