Löpning Träning 4 inlägg 2720 visningar

Tid eller distans?

Magnus Lagerbäck
1975 • Katrineholm
#1
12 maj 2012 - 08:53
Gilla 
Hej,
Ska i år springa 100 mil, har nu sprungit 44. Men till nästa år tänkte jag att jag istället för mil ska springa ca 130h.
Strunta helt i hur lång o fort jag springer i km. För nu är det ju så att jag vill springa milen så fort som möjligt då det är sjukt svårt att springa "sakta". Min fråga är som följer: Kommer jag bli sämre tränad om jag skiter i att springa så fort som möjligt utan att jag springer minst en timme istället o struntar i hur fort det går?
Annelie
1971 • Skövde
#2
12 maj 2012 - 09:23
Gilla 
Det beror väl på hur du definierar "tränad" samt vilken målsättning du har med träningen.

För att bli bra på "normala" distanser behöver man ju variera; intervall eller tempo-pass där hastigheten är viktigast. Långpass där tiden man är ute är i fokus. Och distanspass som ska kännas sköna och stärka kroppen på sikt. Här blandas alltså tid och distans.

Vill du bli en duktig ultralöpare tror jag att det i början handlar om att orka vara ute länge, tex genom att blanda löpning och gång. Alltså fokus på tid.

Vad du ska ha för målsättning med nästa år beror nog mer på vad som triggar dig att prestera. För mig känns det roligare att räkna kilometrar. Jag satsar i år på minst 100% av Sverige. Är uppe i 700km hittills.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#3
12 maj 2012 - 15:04
Gilla 
Hm tid eller distans.
Vill antingen notera de ena eller de andra. Gps, klockor, pulsmätare gör mig stressade. har hela tiden köpt nya prylar, men ger bort dom rätt snart. (tror jag är uppe i ca 20 gps eller pulsklockor som jag ger bort när jag blir sur o stressad) Jag fattar ju mellan varven att de e njutningen ute som e viktig.
Har sprungit 638km januari till den 19.4.
Har tränat nån typ av träning 132timmar januari till i dag.
Distans med tid betyder juu att jag vet hur låångsam jag är :(
Ända till fylda 40 år sprng jag milen på 34minuter o de gör mig som jag såå ofta påpekat helt gaalen! (dvs att jag inte klarar de i dag)
Mikael G
1976 • Bromma
#4
12 maj 2012 - 15:45
Gilla 
Om du springer 100 mil eller 130 timmar har väl ingen avgörande betydelse för träningseffekten. Täningseffekten är ju beroende av intensiteten i träningen. Vill du bli snabb på de distanserna du tränar så måste du springa fort någon gång.
Jag brukar mest tänka tid när det gäller långpass när farten inte har högsta prio annars tänker jag alltid distans.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.