Löpning Kost & Näring 776 inlägg 31988 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla 
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
24 maj 2011 - 13:02
Gilla 
"Jag vill inte verka tjatig men testa LCHF så lovar jag att du kommer att nå exakt de mål som du har med din vikt."

Låter som oseriöst råd om något. Du kan ju inte lova någonting i den vägen.
1965 • Kungsholmen
#3
24 maj 2011 - 13:09
Gilla 
Birgitta: Det är lätt hänt att man tycker man tränar så mycket att man kan unna sig både det ena och det andra. Jag kan träna upp till 40-50 km/v och ändå gå upp i vikt om jag inte noga kontrollerar intaget.

Personligen tycker jag det är viktigt att förstå hur mycket kalorier olika saker innehåller och då inse att den där extra läsken, ölen eller bullen har en ganska stor inverkan om den äts för ofta. En öl efter löpningen kan tex ta bort hela (kalori)effekten av ett träningspass.

Sen tror jag nyckeln till en hållbar vikt ofta ligger i att inse att man inte kan äta stora portioner och att man inte behöver äta upp. Speciellt på lunchrestauranger måste man lära sig att inte ta allt som ingår och våga lämna kvar när man är mätt.
1985 • Nacka
#4
24 maj 2011 - 15:47
Gilla 
Det kanske är svårt att veta säkert att det stämmer för andra personer även om det stämmer på sig själv. Jag tar gärna mer kött om det finns tillgängligt för mig även om jag sedan innan är mätt trots att det inte innehåller några kolhydrater, lite fet sås på det så blir jag ännu mer nöjd :)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#5
24 maj 2011 - 15:55
Gilla 
Kalorier in - kalorier ut är det enda som gäller!
Äter du LCHF och går ned i vikt beror det på att ovanstående ekvation ger ett negativt resultat INGET ANNAT!!!

Sluta påstå att LCHF är svaret på alla frågor, det börjar bli väldigt tröttsamt.

Går du inte ned i vikt så äter du helt enkelt för mycket kalorier, oavsett i vilken form.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#6
24 maj 2011 - 16:33
Gilla 
Du kan lika gärna använda LCHF för att gå UPP i vikt. Allt handlar om kalorimängd. Att säga något annat är en lögn.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#7
24 maj 2011 - 16:40 Redigerad 24 maj 2011 - 16:40
Gilla 
Jag åt 2 kg kött igår och inget annat och kan inte fatta varför jag inte gått ned i vikt idag. Hade ju 0 insulinpåslag.
1968 • Kållered
#8
24 maj 2011 - 16:44
Gilla 
Håller med ovanstående (Per och Peter):
Det är enkel matematik, energinettot över lång tid bestämmer kroppsviktens uppgång eller nedgång. Detta gäller oavsett hur ofta eller vad man tränar eller hur ofta eller vilken typ av livsmedel man äter.
Ett netto (intag minus träning i Kcal räknat) av ca 1300 Kcal för en "normal" kvinna ger en viktnedgång av ca 0,8-1 kg/vecka.
Ett netto på ca 1500 ger en viktnedgång av ca 0,4-0,5 kg/vecka.
Etc.
Det finns massa fiffiga kalkylatorer för detta, där man kan lägga in ålder, kön, vikt, önskad målvikt och hur fort man vill gå ner.
Och det funkar.

För viktnedgång (eller fett- och muskelförbränning som vi egentligen talar om här) så är det helt ointressant vilka livsmedel man äter. Man kan gå ned i vikt genom att bara äta choklad, knäckebröd, smör, kött, fisk, bananer, nötter eller precis vad man vill, det enda som spelar roll är energinettot.

Däremot bör man ta hänsyn till fler faktorer, framför allt att man får i sig en balanserad mängd av dels vätska och dels de grundläggande näringsämnena (kolhydrater, protein och fett - dock ska man veta att forskningen inte är helt solklar kring exakt hur fördelningen ska se ut) samt vitaminer, mineraler och annat som kroppen vill ha. Om man äter en varierad kost (och inte följer någon speciell diet, t ex LCHF, GI...) så är det mycket enklare att få i sig allt man behöver medan man går ned i kroppsvikt. Därmed inte sagt att man inte kan få i sig alla viktigheter även om man äter enligt LCHF eller annan specialmetod. Dock kan man vara ganska säker på att det är som Per skriver, att de som går ned i vikt genom t ex LCHF gör det för att de helt enkelt får i sig färre kalorier genom maten.
Man får också tänka på att vissa individer kanske helt enkelt *mår* bättre av att skippa vissa typer av livsmedel - personligen känner jag mig mer "uppblåst" om jag äter mer bröd - men det gör ingen som helst skillnad för viktnedgången om jag äter 1500 Kcal kött eller 1500 Kcal bröd per dag.
Olika former av fysisk aktivitet "bränner" också olika former av näringsämnen, det är väl välkänt att man bör öka proteinintaget något vid t ex styrketräning. Mindre välkänt är väl att man även bör se till att komplettera D-vitaminintaget vid styrketräning, eftersom kroppen helt enkelt gör av med mer D-vitamin då muskelmassa byggs.

Tänk också på att man bränner muskelmassa samtidigt som man bränner fett under en viktnedgång. Man bör, anser jag, alltid komplettera med styrketräning i någon form under en viktnedgång. Det gör att det blir lättare att hålla igång med t ex löpträning eller annan konditionsträning samt att man lättare undviker skador.

Kort sagt: Energinettot över tid avgör helt klart kroppsvikten över tid, men man kanske inte bör hålla en diet av enbart ostbågar samtidigt som man tränar stenhård löpträning även om man har rättt Kcal-netto för en nedgång. ;)
1968 • Kållered
#9
24 maj 2011 - 16:50
Gilla 
John>> Givetvis finns det fler effekter som typen av livsmedel har på vårt välmående än endast vad man får för kroppsvikt.

Men för kroppsvikten i sig är det endast energinettot som spelar roll.
Det du verkar mena, att man ej kan bli överviktig på LCHF, är nonsens.
Om man har ett "för högt" energinetto med en LCHF-diet så kommer man att gå upp i vikt tills man slutar med det.
Det finns ingen "intelligens" i LCHF-diet som gör att kroppen hamnar i någon sorts idealvikt.
Det finns strängt taget inget som borde få kallas "idealvikt".
Vad är "idealvikten" för en maratonlöpande man, 52 år gammal, 172 cm lång?
Vad är "idealvikten" för samma man om han istället vore styrkelyftare?
Robin
2008 • Götet
1966 • Karlstad
#11
24 maj 2011 - 17:53
Gilla 
Instämmer.
Energi in o ut.
Om du äter bark eller bullar; energi in o ut. Naturligtvis energi upptaget av kroppen kontra förbrukat.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#12
24 maj 2011 - 18:37
Gilla 
Hehe jag ser även i den här tråden att det snackas kalorier in och ut. Den gode John försöker ge ett råd till någon som vill gå ner i vikt. Men återigen ser man samma nissar skriva en massa innehållslösa råd. Att LCHF kan provocera människor så mycket bara för att de själva inte äter så, helt otroligt.

Rådet är att testa och våga äta mer fett och mindre kolhydrater. Känns inte det bra, så får man hitta nåt annat. Uppenbarligen är det något Birgitta vill ändra på och hon söker råd från såna som varit i samma sits. Men slänga ur sig att det endast handlar om kalorier hit och dit är ju extremt tröttsamt att lyssna på, det hade hon också kunnat lista ut.
1966 • Karlstad
#13
24 maj 2011 - 20:00
Gilla 
Niklas:
Om det vore så enkelt att lista ut skulle det inte vara ett så stort problem. Det är lika tröttsamt att höra folk undra varför de inte går ner i vikt. Om man inte klarar det köper jag, men att inte förstå varför man går upp i vikt, nja..
LCHF är utmärkt om man gillar det, och kanske en riktigt hälsosam kost, och förmodligen ett enklare sätt att hålla nere energiintaget med än med traditionell kost.
Men principen är fortfarande energi in o ut. Oavsett hur du genomför det.
1964 • Kristianstad
#14
24 maj 2011 - 20:06
Gilla 
Tack Niklas! Ja, det blev mycket att ta in där ett tag...
Jag ska absolut försöka mig på LCHF, jag har gjort mindre lyckade försök tidigare. Det låter sunt och rätt.
Det är mycket i ens livssituation som påverkar ex kosten. Jag tycker det är såååå skönt att slippa laga mat nu när barnen är utflugna. Men det är väl just det jag måste börja göra igen!
Tack alla för ert engagemang <3
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#15
24 maj 2011 - 21:04
Gilla 
John//

Det är i princip omöjligt att gå ned i vikt utan att tappa muskelmassa. Du kan försöka motverka det hela med styrketräning och ett högt proteinintag, men muskelmassa kommer du att tappa tyvärr.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#16
24 maj 2011 - 21:27
Gilla 
Birgitta, jag tycker absolut att du skall prova LCHF om du vill och bilda dig en egen uppfattning. Jag uppmanar dig dock att läsa på lite själv och inte ta allt du läser i tråden här som sanning.

Det jag tror gör att flera reagerar mot John är när han "lovar"....
Förra veckan var det visst någon profet som lovade jordens undergång...profeter har tyvärr sällan rätt.

Man skall alltid vara försiktig med folk som lovar saker utan att ha kunskap eller täckning för vad de säger. Jag säger inte att du nödvändigtvis har fel John , Birgitta kanske mår jättebra av LCHF och kommer att gå ner i vikt av det. Jag tror att många kan må bra av LCHF och gå ner i vikt av det, men det är fruktansvärt oseriöst att skriva som du gjorde i ditt första inlägg. För det fungerar naturligtvis olika bra på olika människor. Vi är alla olika.

Dessutom blir man irriterad när du ber andra att läsa på om "insulin", när du uppenbarligen behöver göra det själv. Insulin är ett hormon som bland annat stimulerar till muskeltillväxt (ett anabolt hormon) inte tvärtom som du skriver. Insulin är alltså inte farligt eller något som inte skulle vara önskvärt i kroppen i normala nivåer.
Mikael Andersson
1989 • Glimåkra
#17
24 maj 2011 - 21:42
Gilla 
John//

Gärna det.
Ägg och bacon är ju super gott, speciellt stekt ägg på en skiva bröd. ;)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#18
24 maj 2011 - 21:51
Gilla 
LCHF funkar säkert för många, och det är såklart nyttigt att inte äta för mycket kolhydrater.
Men ska man minska i vikt så är det faktiskt viktigt att komma ihåg att oavsett metod så måste du ligga på kaloriunderskott. Annars kommer du aldrig gå ner i vikt. De olika dieter som förespråkas är alla olika metoder för att få människor att klara av att leva på ett kaloriunderskott.

Personligen föredrar jag att bara äta mindre om jag vill minska i midjemått, men det är ju högst individuellt och jag har inga problem med hungerkänslor...
1968 • Hishult
#19
24 maj 2011 - 21:54
Gilla 
Mycket skriverier om kalori in - kalori ut.
Det är kanske så att äter du 2000 kcal per dag och gör av med samma antal så kommer du att hålla samma vikt. Men vill man göra det lättare för sig själv ska man inte äta en massa kolhydrater och skippa fett och protein.
Ett exempel:
Du äter 500 kcal, låt oss säga, geléhallon eller 500 kcal lax. Alltså lika många kalorier i båda fallen.
Då har jag en fråga till er tvivlare av LCHF-dieten...
Efter vilket intag tror ni man håller sig mätt längst? Efter geléhallonen eller laxen? En någorlunda normalt funtad människa skulle givetvis säga att laxen mättar längst, vilket är alldeles korrekt. Detta innebär ju då att efter att ha ätit 500 kcal geléhallon, så vill man äta igen, ganska snart efter. Då är man så sugen på att stoppa något i munnen eftersom blodsockret är så lågt och slänger i sig det första bästa. Det första bästa är i regel inte så bra ur viktnedgångssynpunkt. Det kan vara ganska svårt att snabbt få tag på något nyttigt och vips så har man ätit något annat med snabba kolhydrater. Insulinet sprutar återigen ut för att sänka blodsockret till normala nivåer. Eftersom, som tidigare nämnts, insulinet är ett fettinlagrande hormon kommer överflödet av detta lagras till fett. Och överflöd lär det bli eftersom det sprutar ut i så stor mängd att kroppen inte kan ta hand om allt.
När du ätit laxen slipper du detta problem genom att du kommer att ha ett stabilt blodsocker betydligt längre tid och minimerar risken att drabbas av ett plötsligt sug efter sötsaker.
Så visst, i teorin är det kalori in - kalori ut som gäller, men i praktiken fungerar det inte riktigt så.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#20
24 maj 2011 - 22:09
Gilla 
Agneta

Du har en poäng, men för att geléhallon-metoden ska fungera sämre ur viktnedgångssynpunkt krävs att du faktiskt ger efter för suget. Lyckas du hålla emot så spelar det ingen roll om du äter lax eller godis.

För välbefinnandet bör man hitta en kost man trivs med och med denna lägga sig på en kalorimängd som uppfyller de krav du vill uppnå. Vill du äta mycket fett måste du äta mindre protein och kolhydrater och vice versa, det är ju totalsumman som räknas.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.