Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 2365 visningar

Komma igång med pulsklocka

Tom L
1985 • Sollentuna
#1
18 december 2010 - 17:32
Gilla 
Köpte en Garmin Forerunner 305 för några veckor sedan efter att jag läst alla positiva recensioner här på forumet. Det som fick mig såld var någons kommentar att det var tack vare hans klocka som han haft motivation att fortsätta springa i 3 år.

Jag har testat den några gånger nu men har svårt att komma in i bra rutin och förstå hur jag bäst använder klockan. Använder garmin training center som man fick med. Idag åkte jag längd och glömde stänga av klockan innan jag satte mig i bilen för att köra hem och datan blev helt fel, fick en max hastighet på 90km/h :)

När jag kollar på pulsen så har jag en maxpuls på 200 bpm och känns inte som jag maxade mig själv alls under träningen. 200 känns högt.

Har ni några smarta tips på hur man kommer igång på ett bra sätt?
1975 • Skövde
#2
18 december 2010 - 18:47
Gilla 
Jag köpte denna och tycker den är klart värt pengarna... :)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172321830
1973 • Sollentuna
#3
18 december 2010 - 22:13
Gilla 
Du har förmodligen inte blött kontakterna på pulsbandet före passet, brukar blöta båda gummikontakterna ordentligt innan jag tar på mig bandet.
Det bästa är väl kanske ändå att man kan lagra sina pass på Jogg.se & Garmin Connect med detaljerad information om passet!
Jag har lyckats skapa några träningspass som har känts riktigt bra också.....
Mattias Johansson
1991 • Värnamo
#4
19 december 2010 - 01:27 Redigerad 19 december 2010 - 01:30
Gilla 
Mikael, du kan väl sammanfatta för oss så vi andra slipper läsa den? hehe.

Nä men ett maxpuls test är väl nått du kanske borde satsa på först, innan du börjar följa siffror slaviskt.

Tycker som Pasi att du ska logga på jogg och/eller Garmin Connect istället. Programmet som följer med tycker jag var riktigt kasst.

Finns även ett program som heter SportTracks http://www.zonefivesoftware.com/sporttracks/ som är ganska populärt. Jag använder fortfarande 2.1 versionen då de svenska kartorna inte ville fungera med 3.0. Men de kanske de har fixat nu..
1975 • Skövde
#5
19 december 2010 - 09:32
Gilla 
mattias, jo boken är ju tungläst. Dom två första kapitlen handlar om pulsträning. Resten av boken har massor av olika träningsprogram om man inte vill hitta på egna. ;)

Kommer skriva om sånt i min blogg framöver dock...

1975 • Skövde
#6
19 december 2010 - 09:35
Gilla 
Det rekommenderas att man vet sin vilopuls och sin maxpuls till att börja med.

När man planerar ett pulspass så bestämmer man sig vilken puls man vill ligga på under passet och det brukar ju vara en viss procent av sin maxpuls.

Vilopulsen är bra att veta och att hålla koll på eftersom det skall vara en bra indikator på hur man mår och hur man presterar. Sänker man vilopulsen så skall det vara ett tecken på att man har förbättrat sin kapacitet.

Plus en del annat...
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#7
19 december 2010 - 14:47
Gilla 
Jo Mattias, svenska kartor (hitta & eniro) går att använda nu. Kolla dessutom OpenStreetMap pluginet. Dessa kartor är ofta mycket bra, och skulle det saknas något i ditt område (kanske din favoritstig etc) går det att lägga till själv i och med att kartan bygger på frivilligas arbete.
1980 • Stockholm
#8
19 december 2010 - 15:10
Gilla 
Tom L. Vad som motiverar och driver oss i vår utövning oavsett om det är jogging eller vad helst är väldigt subjektivt. Vissa går igång på statistik andra går igång på annat.

Får en känsla du lägger mycket värde i pulsklockan i ett tidigt skede? För mig själv så körde jag mobilen som tidtagning första tiden, sen efter någon månad inhandlade en pulsklocka, ytterligare ett halvår senare en gps-klocka. Alla dessa inköpsuppgraderingar har varit en konsekvens att sakna ytterligare information kopplat till passen. Tror denna "uppgraderings-resa" är vanligt förekommande för många löpare (inte alla). Men steg 1 är fortfarande att hitta sin väg att komma igång regelbundet några gånger i veckan, i takt med erfarenheterna kommer din nyfikenhet leda dig :)

Klockan alltså ett bra verktyg men kommer inte ge dig motivationen som - ett för dig - kraftskapande mål ger :)

Ava
1958 • Lindome
#9
19 december 2010 - 17:08 Redigerad 19 december 2010 - 17:08
Gilla 
Garmin TC är rätt dåligt. Enda vettiga användningsområdet jag ser för det är väl egentligen att skapa pass (intervall och dyl.) och föra över till klockan.

Sporttracks är väldigt mycket bättre och där kan du också "kapa av" ditt pass om du glömt stänga av klockan.

Maxpuls 200 - är det verklig maxpuls 200 eller har det blivit en (eller flera) spikar i pulsläsningen? Sånt händer men är inte så mycket att bry sig om, själv använder jag en droppe diskmedel på utsidan av pulsbandet och blågel på insidan. För mig behövs det men jag vet andra som inte ens behöver väta bandet för att få det att fungera (och så finns det de som aldrig verkar få det att fungera 100%). Viktigast tycker jag är snittpuls samt att man lär sig (genom att titta på klockan under passets gång) ungefär hur hårt man orkar jobba för att inte ta slut i förtid.

Kan också säga att även jag älskar min Garmin - det är en fantastisk kompis och jag skulle aldrig vilja vara utan den. Hade olika varianter av Polars klockor förut men Garmin passar just mig mycket bättre.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.