Viktor Johansson PT

Våga variera träningen - du kommer prestera bättre

För att du ska få en utveckling i träningen och prestera bättre på sikt måste du också träna utanför din trygghetszon. Oavsett om det handlar om löpning, cykling, simning, skidåkning eller styrketräningen måste kroppen få känna av tyngre/längre eller högre intensitet. 

image

Kör inte bara mellanmjölkspass - Samma runda som vanligt, samma tid som vanligt, samma övningar som vanligt. Då blir kroppen också bara som vanlig. Det är då svårt att få en utveckling eftersom kroppen till slut vänjer sig vid träningsbelastningen.   

image

Här ser ni mig långt utanför trygghetszonen.  Maxtest på ELEIKO PT-utbildning. (Film finns här) 

konditionsträningens intensitetszoner 

A1

(

Lågintensiv träning

) – Här är syftet att vara ute en längre tid med en lägre intensitet. Du ska utan problem kunna föra en diskussion med en polare under dessa pass. Dessa pass är grundstenen till ett bra Vasalopp. Här bygger du din uthållighet att stå på.

A2 (Medelintensitet) - Lite mer ansträngande än A1 och lite närmare ditt tävlingstempo på exempelvis Vasaloppet. Men se då till att klara er undan “mellanmjölksträningens fälla” så det till slut blir samma gamla vanliga hela tiden…

A3 (Högintensiv träning) – Syftet med intervallträningen är framför allt att höja din syreupptagningsförmåga (VO2max) och förlänga din laktattröskel (gränsen då kroppen börjar producera mjölksyra). Starkare hjärta och bättre syretransport till musklerna. En stor del vi lägger mycket energi på under intervallträningen är att vinna över vårt egna huvud. Rent psykologiskt handlar det om att överleva och förlänga smärtgränsen.

Pulszoner
A1  60-75 %
A2  75-85 %
A3  85-95 %

Träningstips - Vasaloppet

På rullskidor har du alltid fäste även om du inte har en optimal teknik. På vintern handlar det till en viss del om rätt valla, men framför allt krävs det en bättre teknik för att inte få tjuvsläpp.

“Fan va skidan slinter hela tiden, jag tappar tid, rygg och humör!!”

Om du vill motverka dåligt humör är det en fördel att träna upp mer styrka och stabilitet i mage/bål/rygg och dessutom öka uthålligheten i höftböjaren. För att få fäste mot snön, måste du kunna fördela kraften genom kroppen/benet/foten samt åka med en bra tygndöverföring.

1. Håll dig inte enbart till stakningen, få med de andra växlarna också.
2.Variera  intensitet, distans, tid och terräng.
3. Fartlek under långpassen (ex 30 snabba staktag-30 lugna).  
4. Skaffa trögare hjul (varför?)
5. Träna tillsammans, sparra varandra och uppnå resultat  

image

Ibland ser det ut så här när du tränar med mig som coach. Vi pushar varandra ut ur bekvämligheten. 

Vill du att jag ska pusha dig ut ur bekvämligheten, kontakta mig idag så ska jag hjälpa dig oavsett mål. 

viktor@golfarenan.se

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.