Vad håller Asics på med?

Asics är ett skomärke som jag uppfattar går åt helt fel håll på den Europeiska och därmed också den lilla svenska, marknaden, i alla fall vad gäller att tilltala oss som är mer intresserade av löpning än sportmode eller som gillar lätta tävlingsskor. I Asics hemland Japan finns ett väldigt stort utbud av lätta racing flats medan nästan alla sådana modeller nu är borta ur Asics sortiment här. Det kommer istället nya modeller inriktade på den "urbana" löparen (excusez moi men wtf) som dessutom kallas ultralätt (med en vikt på över 250g, excusez moi igen). Jag känner mig som en gnällig farbror här...

Asics Piranha, en populär superlätt sko för bana och 5-10 km, Asics Hyperspeed, en väldigt skön, lätt och allroundsko för 5-21 km och ända upp till maraton för den vana löparen. Båda modellerna nu borta. Asics Tarther en racer för längre distanser, en fantastisk sko i sin första version. En sko jag sprang min första sub3-mara i (och flera därefter), sprang silvermedalj på Lidingö i, en sko jag persat med både på halvmara och mil och därmed en sko med högt affektionsvärde för mig. Borta nu. Den gjorde ett kort gästspel på den europeiska marknaden innan den försvann och många blev så frälsta Tartherentusiaster att de nu beställer Tarther direkt från Japan.

Asics Tarther i version 1, en sko jag haft många härliga löpupplevelser med!

Återstår en lättare modell i Asics sortiment, DS Racer, Asics racing flat med lite stöd för längre distanser och enligt mig (och många andra) en fantastisk maratonsko! Jag har version 10 sedan 2013 och har sprungit flera maraton och halvmaraton med den. Det kom en version 11 som var något stummare än version 10 med en förbättrad, mera hållbar sula men ännu så länge är det tyst om en kommande version 12 från Asics. Jag håller tummarna för att det faktiskt kommer en version 12 av DS Racer som är den enda sko jag är intresserad av i Asics sortiment!

Jag köpte Nike Zoom Streak som en ersättare men har aldrig riktigt trivts i den, den är för hög och konstig i mellansula och hålfot för mig (det känns som om jag har en kanelbulle under hålfoten) och senast jag sprang maraton i Stockholm 2016 fick det bli mina DS Racer istället.

Nike Zoom Streak, utmanaren som förlorade...

Mot det beprövade kortet Asics DS Racer som dessutom matchar mitt klubblinne så bra :) På bilden är det knappt en halv kurva och upploppet kvar av Stockholm Maraton 2016.

Jag sökte som många andra till ASICS Frontrunner men skrev bl a i min ansökan att jag tycker att märket gått åt fel håll när det gäller utbudet av lättare skor och jag såg en chans att få komma med feedback, inte så konstigt att jag inte blev utvald kanske ;-) men jag är inte avundssjuk, faktiskt inte. Jag tycker det är märkligt att ett av världens största sportmärken lämnar den här nischen på den europesiska marknaden vidöppen för sina konkurrenter att ta för sig av t ex Adidas med sin Adios-serie, Saucony med sin Type A, New Balance med sina 1400/1500-modeller för att nämna några exempel och självklart förlorar Asics kunder p g a det här glappet i sitt sortiment!

Det har kommit en ny, lätt modell som heter HyperTri och kanske är det en flirt med triathlon eller fans av så populära Hyperspeed, den ska vara lätt men ser tjockare ut än tidigare racing flats från Asics och är förmodligen därmed mjukare i sulan än en sådan sko helst bör vara, enligt mig.

För övrigt går träningen bra men efter tusingar i veckan som jag nog sprang lite väl snabbt har det gått trögare och jag tog två vilodagar för att jag behövde det och heller inte hann springa men igår i den kyliga vinden rullade jag i alla fall runt 28 km med Salming enRoute på fötterna och efter tio mil i dem är snart dags att sätta mig ner och skriva en recension om dem.

13 kommentarer till inlägget

1983 • Katrineholm
#1
6 mars 2017 - 10:34
Håller med dig. Vad fan håller de på med?!
Raz
1977 • Katrineholm
#2
6 mars 2017 - 10:34
Jag håller med dig Staffan! Och det här med vikten?! Det finns i och för inget skomärke som inte anger sina skor som "lightweight" vad det nu skulle innebära...? Asics stängde även sin Sverigebutik för att öppna på annan plats i Stockholm (inte hänt än vad jag vet) och sedan upptäkckte jag att även den helsvenska varianten av Asics webbutik gått och blivit nederländsk. Det känns som de är ute på hal is.

Jag ansökte, som du, till Frontrunner, men skrev något lite mer positivt om märket men angav "äldre" årgångar av Hyperspeed som favoriter. ;-) Hypertri är väl en okej sko, men det är ingen Hyperspeed. Inte ens lik de senare modellerna av HS. Däremot funkade Hypertri bra på Ultravasan! Hoppas ändå Asics tar sitt förnuft till fånga och återinför Hyperspeed. Pirahna kändes körd när de gjorde om den helt. Från att funkat 50-100 mil, för mig som lökare. Till att leva 5-10(!!!) mil för en som springer lopp i dem.

Funderar på Adidas nu...
1971 • Nykvarn
#3
6 mars 2017 - 10:56
Sant Rasmus, alla skor är light weight :)

Ja, det där med butiken var märligt, de slog på stora trumman vid öppnandet och hade löpgrupper och testcentrum och sedan....bara stängde de butiken... Jag angav också Tarther version 1 som favorit, har bara sett bilder på HyperTri och den ser ju skön ut men är nog inte vad jag letar efter. Jag håller tummarna för en oförändrad DS Racer ändå...

Adidas är väl OK men jag tycker heller inte de är något speciella, har haft både Supernova Glide, Adios och har nu Boston som många gillar men jag tycker den är lite småtråkig och Adizero-lästen tycker jag är lite väl trång för mina normalsmala fötter, då springer jag hellre i Salming Distance.

Ja, det kan man undra Therese...
1983 • Katrineholm
#4
6 mars 2017 - 11:07
HyperTrin är ju åtminstone lätt.
1974 • Mölndal
#5
6 mars 2017 - 15:25
Skönt att jag aldrig gillat Asics skor :)

Det är inte så att Nike står och faller med Nike Zoom Streak som lite lättare tävlingssko. De har flera andra modeller som Lunartempo, Lunaracer, Lunarepic, Flyknit, Zoom Elite 9, Zoom streak LT ... Ja om du skulle vilja testa andra Nike modeller :)
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#6
6 mars 2017 - 17:49
Asics går ju rätt knackigt finansiellt så den här satsningen/flirten med "fitness-folket" är nog någon form av desperat strategi. Hyper Speed och Pirahna var ju prissatta galet lågt så dom drog nog inte in tillräckligt med profit.

Är själv lite sugen på den senaste modellen av TartherZeal som har den nya Flytefoam-dämpningen. Dom har lyckats karva bort rätt många gram jämfört med tidigare modellen. Ovandelen är dock i princip orörd så den är nästan identisk med europeiska Tarther 1.
1971 • Nykvarn
#7
6 mars 2017 - 19:16
:) Mikael, nja, jag låter nog Nike vara, jag är väl medveten om att de har mängder med modeller men nej, de tilltalar mig helt enkelt inte, gillar inte designen och de jag provat har heller inte suttit skönt på min fot.

Intressant Martin, det visste jag inte och visst kan det förklara en del. Jag avvaktar en ny DS Racer men visst är Tarther Zeal också intressant, beställer du så tipsa gärna om en länk, känns aningen krångligare att beställa från t ex Rakuten än någon europeisk webbshop :)
1971 • Nykvarn
#8
7 mars 2017 - 08:27
Martin igen, är det fortfarande så att Tarther Japan=Tarther 1 och Tarther Zeal=senare versioner? Jag vet att det finns tidigare trådar på forumet om detta. Såg också att Rakuten nu verkar ha en engelskspråkig sida - En Sports...
1971 • Nykvarn
#9
7 mars 2017 - 08:41
Step sports hette det visst och inte En Sports...
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#10
7 mars 2017 - 08:56
Tarther Japan = tillverkad i Japan. Dyrare material. Tyngre (30g i min storlek)

TartherZeal = mest lik din Tarther 1. Kallas ibland "regular Tarther". Det finns även modeller som är märkta "TS" vilket innebär att sulan är gjord i gummi istället för plast = värdelösa enligt mig.

Step-Sports är bäst att beställa ifrån. Har köpt 3-4 par därifrån utan problem.
1971 • Nykvarn
#11
7 mars 2017 - 09:29
Perfekt, tack Martin! Kan nog bli en beställning framöver!
1974 • Mölndal
#12
7 mars 2017 - 09:34
Martin:
Är det tullavgifter eller andra avgifter för att beställa från Japan?

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#13
7 mars 2017 - 09:56
Mikael: Ja. Ibland så åker man på tull och ibland så slinker paketet igenom. Kostnaden för ett par Tarther inkl frakt + tull brukar landa på ca 1100SEK. Man brukar ha skorna efter 1-2 veckor lite beroende på om dom fastnar i tullen eller inte.

Det är även rätt poppis att beställa Adios 1, Ren och Sen ifrån Rakuten.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.