Att utvecklas genom coachning

Ibland  planar vi ut i vår utveckling och har svårt att ta oss vidare. Vissa gånger får vi igång oss själva och fortsätter vår utveckling men ibland så hamnar vi i ett läge där det känns som om man bara står och stampar. Jag strävar hela tiden mot nya mål och vill ha en stadig positiv utveckling i min löpning men även i min person. Som coach i arbetslivet och inom löpning så kan jag få andra att växa och komma vidare med sin utveckling, oftast klarar jag detta med mig själv också. Men efter att ha stått och stampat på någon sorts platå då det kommer till min utveckling som löpare så tog jag hjälp av en annan coach.

Jag vände mig till Magnus som både äger och driver Vivobarefoot Concept Store i Göteborg och som snart är licensierad Born to Run coach, en coachingmetod som bygger på kroppens naturliga förmåga att springa. När jag kom till Magnus så visste jag delar av vad jag behövde för att ta mig vidare men jag behövde verkligen få helhetsperspektivet och den där extra drivkraften från en utomstående.

entre

Välkommen in till Vivobarefoot Concept Store! Rosenlundsgatan 8 i Göteborg.

 

En morgon träffade jag Magnus i butiken innan den öppnat för ett par timmars coachning. Det är lätt att få förtroende för Magnus som jag tycker är en jordnära, lugn och lyssnande människa. Han kan vad han pratar om och ledsagade mig genom coachningen med ett härligt flyt och tydlighet. Det började med en promenad på löpbandet samtidigt som vi pratade om var jag är i min löpning, vart jag vill och vad vi skulle göra under coachningen. För mig som traillöpare känns det alltid underligt att gå och springa på ett löpband men för att skala av så många faktorer som möjligt är löpbandet ett bra sätt för att gå på djupet med tekniken. Det dröjde inte länge innan skor och strumpor var slängda åt sidan för att det naturliga rörelsemönstret skulle synas.

IMG_2321

Vi fortsatte med löpning barfota i två olika hastigheter och filmning av detta. Vi gick igenom filmerna för att identifiera problemområden och började sedan gå igenom olika övningar för att ytterligare se vad jag måste jobba vidare med. För mig handlar det, som för många andra, mycket om rörlighet i höft och vrister vilket blev tydligt då jag exempelvis fick sitta på huk och göra olika stretchövningar för vristen och tårna. Små detaljer som gör stor skillnad blev tydliga och för mig blev det  tydligare och tydligare vad jag måste jobba vidare med.

Magnus demonstrerar en Plantar Fascia stretchövning.

Magnus demonstrerar en Plantar Fascia stretchövning.

Sedan jobbade vi vidare med att hitta rätt tyngdpunkt i mitt löpsteg och rätt kadens. Jag fick genomföra flera intressanta övningar där vi bland annat utforskade min förmåga att studsa/hoppa i rätt kadens och överföra den känslan till löpningen.

Efter avslutade övningar så gick vi igenom vad jag ska jobba vidare med och jag fick ett program med övningar anpassade för mig som jag nu tar mig an för att komma vidare i min utveckling. Hela coachningen kändes väldigt naturlig och Magnus har verkligen förmågan att förklara så att man på ett lätt sätt förstår och korrekt kan utföra alla moment. Och nu förstår jag verkligen nyttan med de övningar jag gör vilket medför att jag faktiskt gör de.

Att gå en löpteknikkurs eller boka in sig på en coachning är något jag verkligen rekommenderar. För att komma vidare i sin utveckling eller kanske för att få ett kvitto på att man gör rätt. Det finns många sätt att komplicera sin löpning på men det finns också många sätt att göra det enkelt med lite hjälp.

IMG_2238

Jag känner definitivt att jag återigen har börjat vandra uppåt på min utvecklingskurva efter att ha stått och stampat på en platå. Känner du också att du behöver något extra för att komma vidare? Ta kontakt med en löpcoach och förslagsvis då en som vet hur kroppen fungerar samt kan ledsaga dig till en naturlig löpning med minimal energiåtgång och minskad skaderisk. Magnus på Vivobarefoot Concept Store i Göteborg kan jag varmt rekommendera men det finns förstås fler kompetenta coacher där ute. Vill du få mer information kring detta så tveka inte att höra av dig till mig eller varför inte kika in på den hemsida som Magnus har, www.livetbarfota.se, sidan är under uppbyggnad men kommer snart fyllas med massor av intressant information.

Det ska bli väldigt intressant och se vad allt detta ger mig. Jag kan definitivt säga att något händer med mig då jag återigen har börjat få lite träningsverk i benen vilket tyder på att jag ändrat något. Och Magnus släpper mig inte så lätt! Återbesök ska det bli framöver för ytterligare en filmning och då hoppas jag på resultat!

 

Inlägget Att utvecklas genom coachning dök först upp på Traillöparen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.