Vivobarefoot Trail Freak – Skotest

Runt 2010/2011 började jag för första gången springa med skor som hade 0 mm i drop, skillnaden i höjd mellan häl och tå är alltså 0 mm. Jag upplevde detta mycket naturligt och blev snabbt av med en del skavanker som exempelvis slitageproblem med ett knä. Sedan dess har jag sprungit med allt från 0 mm drop till 4 mm drop och med väldigt bra resultat för min löpteknik. Nu har jag en tid testat Vivobarefoot´s Trail Freak och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

41thy8FFp7L._SX395_

 

Redan 2004 släppte Vivobarefoot sin första skomodell i minimalistiskt utförande med sin patenterade ultratunna men ändå tåliga sula. Då hade de utvecklat modellen under 5 års tid och startskottet gick när en barndomsvän till grundaren Galahad Clark, tennissplelaren Tim Brennan, kontaktade honom då han efter en serie skador kommit på att det var hans sneakers fel och att han ville tillverka någon sorts barfotasko. Galahad gillade idén och satte genast igång att utveckla Vivobarefoot. Och som sagt 2004 startade de produktionen och fyra år senare var Vivobarefoot ett etablerat märke med kunder som aldrig kunde tänka sig ett par ”vanliga” par skor igen.

Trail Freak är en lättviktssko med naturlig passform, som med duo 3M mesh sätter sig på foten som en skön strumpa. Skon har en laminerad struktur runtom som ger ett tillräckligt skydd mot slitage. Sulan är mycket flexibel men ändå tålig och ”punkteringsfri”. Skorna har även en väldigt bra Dri-lex fodring som ger en riktigt bra komfort och fukttransport. Tåboxen är vid och skon har 0 mm i drop, detta ger foten ett bra utgångsläge när det kommer till naturlig rörelse samt naturlig absorption av de krafter vi utsätts för vid löpning. Yttersulan ger en bra balans mellan grepp och känsla, på torrare stig så funkar greppet bra men när det blir lite blötare så räcker inte greppet till riktigt.

 

vivobarefoot-trailfreak2

1. Yttersula: V Trek, Gummisula designad för terräng med dubbar i flera vinklar för bästa grepp. 2. Tjocklek på yttersula 2,5mm med 4,5mm dubb. Material: V-grip gummi. 3. Urtagbar innersula: Material: 3mm Poliyou. 4. Foder: Dri-Lex Performance med lycra. 5. Ovandel: Dubbelmesh med en reflextråd. 6. Ovandel, fram: Lätt förstärkt med tryckt struktur. 7. Snörning: Tålig snabbsnörning.

 


Min reflektion

När jag för första gången tog på mig skorna så kändes de mycket sköna på fötterna, som en extra strumpa. Tåboxen är bred vilket för mig är viktigt så tårna inte trycks ihop och så att foten har utrymme att expandera i bredd, på så sätt får man goda förutsättningar till ett bra löpsteg. Skorna är mycket lätta, 260g, och har en tunn sula som ger en bra känsla för underlaget.

På första rundan med skorna så sprang jag på en torr stig i medelteknisk terräng och det funkade riktigt bra. Med den tunna sulan så blir känslan för underlaget riktigt bra och fästet var det absolut inget fel på. Det fina med skor med 0 mm drop är att man automatiskt får ett bättre löpsteg och Trail Freak är inget undantag, det känns att det händer något med ens löpteknik! För min del så kändes det som sagt väldigt härligt att springa i skorna men även siffrorna efter rundan pekade åt rätt håll, min stegfrekvens hade gått upp med några steg vilket direkt visar på en naturligare löpteknik. Ofta då jag använder Trail Freak så blir det mer teknikövningar då förutsättningarna blir så bra med dessa skor och oundvikligen så ger skon en bättre teknik.

Nu när jag har sprungit i skorna under en tid så kan jag säga att de håller hög kvalité och att jag använder de i olika typer av terräng så länge det är torrt. För det finns en liten nackdel och det är när det blir vått. På våta underlag så tycker jag inte att greppet räcker till utan de blir lite hala och dubbarna blir för veka i lera. Men det finns riktigt goda förutsättningar att Trail Freak kommer att bli en riktigt vass trailsko! Just nu utvecklar man modellen och stort fokus ligger just på sulans dubb och fästegenskaper. Anders Nordström från Art of Running och hans team är med i utvecklingsteamet så jag har full tro på att nästa generation Trail Freak kommer att vara nära optimal. Jag hoppas att jag snart ska kunna prova de nya skorna som väntas komma ut på marknaden under 2006.

Vill du prova Trail Freak och andra bra skor ur Vivobarefoots soriment? Då tycker jag du ska vända dig till någon av deras concept stores som förutom alla modeller även har personal som är otroligt kompetenta då det kommer till kunskap om naturlig löpning och rörelse. I butikerna kan du få massor med tips och det ges även ett antal olika kortare och längre kurser som på bra sätt får dig medveten över din teknik, dina fötter och hur det är tänkt att vi ska röra oss.

Vivobarefoot Concept Stores hittar du i:

Göteborg, Rosenlundsgatan 9: https://www.facebook.com/Vivobarefoot-Concept-Store-G%C3%B6teborg-394471374042328/timeline/

Malmö, Davidshalls torg 3: http://fotkultur.se/

Stockholm, Hantverkargatan 44: http://www.skonaskor.se/

 

 

Inlägget Vivobarefoot Trail Freak – Skotest dök först upp på Traillöparen.

1 kommentarer till inlägget

1973 • Växjö
#1
12 oktober 2015 - 06:45
Bra inlägg in skon. Jag har själv sprungit minimalistiskt i snart 10 år och fan va svårt det var att hitta vettiga skor i början. Då drömde jag om skor som den här. Funderat många gånger på att prova Vivo när jag sett dem på rea, men de har känts lite som foppatofflor i plasten. Har de jobbat bort den känslan nu? Vad har du för andra skor att jämföra med, skulle vara kul att veta hur du ser på dem i förhållande till varandra.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.