Formtoppning enligt Helgerud, summering halvvägs in

Då kan jag konstatera att jag lyckats ta mig igenom tre pass på de senaste tre dagarna. Alla pass har varit identiska på så sätt att det följer Helgeruds idéer om 4x4 minuter, som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Däremot har förutsättningarna varierat en del, vilket också påverkat känslan och inte minst vilka tider jag kunnat uppvisa. Nu är ju inte tiderna viktiga egentligen, utan målet är att få till en träningseffekt. Men visst sjutton känns det bättre om allt stämmer och klockan visar upp förhållandevis snabba tider.

Första passet innebar regn, massor av regn. Det skulle visa sig att det blev lite mer svårsprunget av det. Ingen jätteeffekt och förmodligen kom mycket av det mentala och att jag var "tvungen" att springa i dåligt väder och kladdigt underlag. Men det gick trots allt rätt bra.

Andra passet gick på samma runda, men utan regn och underlaget var således lite mer lättsprunget. Det visade sig också på tiderna som var lite mer stabila och känslan av större kontroll under varje intervall.

Tredje passet som genomfördes idag var i fint väder och denna gång byttes grusväg mot asfalt, samt att jag letade upp en lång raksträcka då mörkret hann göra sitt intåg innan jag tog mig ut ikväll, således behövdes en upplyst sträcka. Kombinationen av asfalt och få svängar gjorde att tiderna tog ett tydligt kliv i rätt riktning. Och allt kändes väldigt kontrollerat trots en ganska hög fart. Sista fyran snittade jag överraskande nog 3:15 min/km, vilket är snabbt för mig.

 

Dagens bild. Det är faktiskt en vägg beklädd av någon sorts växt, med lampor längst upp som ger en rätt cool effekt.

 

Nu vet jag att målet med den här typen av intervaller inte är att dra på sig för mycket mjölksyra, för det är ett tecken på att man kör för hårt. Men samtidigt kändes allt bra ikväll och jag visste att torsdagen innebär en vilodag. Det i kombination med att det kan vara bra att träna lite likt en tävling med en spurt på slutet, gjorde att jag släppte på lite extra.

Sammanfattningsvis en väldigt trevlig första halva av formtoppningen, min lightversion av Helgeruds m.fl studie där man lät elitidrottare köra 18 pass på 14 dagar. Det ska bli spännande att se hur det känns under de kommande passen. En vilodag gör nog gott oavsett hur man vrider och vänder på det, inte minst mentalt. Den första halvan avslutades åtminstone på allra bästa sätt och jag kommer att gå och lägga mig väldigt nöjd ikväll.

 

http://johnnysellven.com/?p=1991

 

 

2 kommentarer till inlägget

1974 • Mölndal
#1
11 september 2014 - 08:33
Vilovecka innebär att helt avstå från löpning?
6 x (4x4 min) under veckas tid?
1981 • Örebro
#2
11 september 2014 - 11:04
Viloveckan kommer innebära två pass plus lopp.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.