Lite snabbare distans och intryck av Inov-8 Xtalon 190 efter ca 10 mil

Jag har beklagat mig lite över kylan och planerade därför att köra spinning idag på lunchen. Så blev det inte. När jag tittade ut genom kontorsfönstret igår och såg löpare ute i den gnistrande solen längtade jag ut så jag packade väskan med allt som krävs för utelöpning i -15 grader.

Det var ett tag sedan jag sprang ute i en fart högre än bekväm distanslunk så det blev dagens målsättning och det var inga problem trots kylan. Hårt packad snö och fästet var alldeles utmärkt i 4:20-fart/km. En sväng upp i skogen där farten såklart sjönk men drygt 11 km i 4:30 på lunchen där jag avslutade med en kilometer på fyra blankt och blev trött!


Sprang i mina Inov-8 Xtalon 190 och då jag nu sprungit ca 100km med dem kommer här en recension.

+
- Löpkänslan, full pott!
- Låg vikt, ca 180-190gram
- Passform, åtsmitande läst men rymlig i framfoten. Mockasinlik, mjuk ovandel!
- Utseende, väcker uppmärksamhet!
- Bra dränering, väta lämnar skon fort
-
- Dränering (kalla fötter vintertid)
- Snörning (högt placerade snörhål trycker lite på vristen)
- Ömtålig mesh (Jag har bara läst om detta och inte utsatt mitt par för så stora påfrestningar ännu att det haft några effekter).
För löpkänsla blir det full pott! Den är snudd på otrolig (på mjukt underlag) med en flexibel, mockasinmjuk ovandel, låg vikt och låg drop och leendet som spred sig över ansiktet på första rundan i skogen kommer fortfarande tillbaka varje gång jag snörar på mig dem! Fästet med de grova dubbarna är utmärkt i lite snö eller i skogen andra årstider. De funkar även på asfalt även om det då främst handlar om kortare transportlöpning från/till skogen där sulan mera kommer till sin rätt. För längre rundor på asfalt finns det såklart bättre val!

Utseendemässigt är också skon en fullträff, jag gillar färg på löparskor och väldigt många tittar intresserat en extra gång när jag springer i dem! Skon är byggd på en smal läst men är ändå förvånansvärt rymlig i framfoten. Storlek 43 sitter perfekt på min fot vilket är den storlek jag har på vanliga skor. Skon är extremt bra dränerad/ventilerad vilket gör att väta lämnar skon fort men det gör också Xtalon 190 till en kall sko vintertid, speciellt om ovandelen blir blöt av snö eller vatten. Varma strumpor rekommenderas även om det fungerade bra igår med tunna bomullsstrumpor då ovandelen var torr då snön var hårt packad.


Snörningen slutligen, Xtalon saknar de där extra snörhålen som de flesta skor har men som jag aldrig använder. Istället är det sista paret snörhål placerade ganska högt/långt bak ovanför den mjuka, plösen och det gör att jag vid ganska många tillfällen fått lätta lite på snörningen då jag upplevt att knuten känts mot vristen. Ett alternativ kan vara att inte använda översta paret men så stort problem har jag inte upplevt att det varit.

Jag rekommenderar varmt den här skon. Den är inte speciellt dämpad då det är en terrängsko och tyngre löpare kan nog uppleva den som väl tunn. För drivna, lätta löpare som söker en sko att springa mycket terräng med, det är på mjuka skogsstigar den kommer överlägset bäst till sin rätt, är den ett klockrent val!

2 kommentarer till inlägget

Daniel Becker
1973 • Stockholm
#1
10 mars 2014 - 14:01
Grymt snygga. Älskar mina 195-f-lite, 230 f-lite och X-talion 212:or.

Kul med recension;)
1971 • Nykvarn
#2
10 mars 2014 - 14:12
Hej Daniel!
Det var ett gammalt blogginlägg :-) Jag gillar också Inov8 skarpt och älskade löpkänslan i mina Xtalon 190. Tyvärr gick det ett stort hål i meshen efter bara drygt 20 mil trots ganska snäll terränglöpning på stig så jag fick reklamera den (snällt av Löplabbet) och springer numera i Trailroc 245 och F-lite 232 ibland också.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.