Gisenyi Acrobats fick förra året genom Clowner utan gränser och Göteborgsvarvet möjligheten att sprida skratt och glädje Foto: Clowner utan gränser

300 glädjande platser kvar

ReportageGöteborgsvarvets huvudklasser blev rekordsnabbt fyllda inför årets lopp. Ändå finns det en chans för dem som ännu inte anmält sig att springa Varvet i vår. Ungefär 300 platser återstår ännu i den s.k. välgörenhetsklassen.

Göteborgsvarvet viger ca 2500 platser varje år år välgörenhet. Tanken är att 500:- av startavgiften skall gå till välgörande ändamål. Förutom Stadsmissionen och Mentor jobbar man där tillsammans med organisationen Clowner utan gränser. Vi tog ett lite närmare snack med dem.

Clowner utan Gränser är en ideell organisation som runt om i världen arbetar för att sprida glädje, skratt och därmed hopp. Organisationen skickar varje år cirkusartister och musiker till bland annat flyktingläger, barnhem och sjukhus. Genom föreställningar, lekar och workshops arbetar de för att sprida framtidstro till barn och vuxna som drabbats av krig och katastrofer.

Under 2011 bidrog många hundra av dem som sprang Varvet med resurser till organisationen. Dessa gick till dess verksamhet i bland annat Rwanda där befolkningen fortfarande lever i sviterna efter kriget och folkmorden för 17 år sedan. I Rwanda samarbetar Clowner utan Gränser med ungdomskollektivet Gisenyi Acrobats. Dess huvudsakliga syfte är att erbjuda barn och ungdomar en trygg plats och ett alternativ till livet på gatan där de kan hamna i prostitution och kriminalitet.

I år ligger organisationens fokus på att sprida skratt i bland annat Rwanda, Burma, på Västbanken, Moldavien, Kenya och i Uganda. Deras projektledare, Louise Frisk, säger såhär om deras aktivitet:

För oss är det en unik möjlighet att vara med på GöteborgsVarvet, vi kan visa för folk hur oerhört värdefullt och rent av livsviktigt det är att arbeta för att stärka människors hopp, glädje och drömmar. Vi väljer alltid att fokusera på det positiva, på potentialen och på drömmarna. Det är så otroligt viktigt med skratt och lek, även i extrema krissituationer. På så vis kan vi stärka den psykosociala hälsan och få människor att känna hopp om framtiden.


Det finns fortfarande alltså platser kvar till årets upplaga av Varvet. Vill du veta mer om dem och kanske anmäla dig i klassen "Spring för välgörenhet" gör du det på Göteborgsvarvets hemsida.

Vill du träffa nån av dem live innan dess kommer de även delta under det privata initiativet GöteborgsVarvet Premiärbana från 1980


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.