Släng inte maten – släng ihop en lunch istället

Svettig på Jobbet/Svettig på JobbetNär det kommer till miljöfrågor landar mycket fokus på transporter och utsläpp från industrier. Vi fokuserar också på om maten vi köper är ekologisk samt var den har producerats. Viktiga frågor, helt klart, men något som hamnar i skymundan är matsvinnet. Det vill säga hur mycket mat som slängs. Undersökningar visar att vi slänger stora mängder mat och att mycket av det som slängs hade kunnat ätas. Allra mest kastar vi frukt och grönsaker, främst potatis. Pasta och ris slängs också mycket, liksom mjölk, fil och yoghurt, men störst påverkan på klimatet har ändå bortslängt kött, inte minst nötkött och fisk.

Vi behöver bli bättre på att använda våra sinnen för att avgöra när maten blivit för gammal. Allt för många förlitar sig på bäst före datum, men detta är satt med god marginal. Det finns många bra tips för hur man kan minska matsvinnet. Lite skrumpna frukter kan användas i smoothies eller bakverk och rester av en middag går ofta att kombinera med något nytt och skapa helt nya smaker. Rätter där det mesta går att använda är: 

  • Crepe med fyllning
  • Varma mackor
  • Paj
  • Gratäng
  • Omelett eller fritata
  • Soppa
Varför inte utbyta erfarenheter med varandra på jobbet om hur ni tar tillvara på mat som blivit över eller hur ni minskar andelen mat som slängs. Alla tjänar på att vi tar bättre tillvara på resurserna. 

Mer intressant läsning på området finns att hitta på sidan slangintematen.se

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.